Iisrael Hezbollah'le: Beirutit võib oodata sama saatus kui Gazat (3)

Copy
Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant pressikonverentsil Tel Avivis oktoobri lõpus.
Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant pressikonverentsil Tel Avivis oktoobri lõpus. Foto: ABIR SULTAN / POOL / AP / SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant hoiatas laupäeval Iraani toetatud šiialiikumist Hezbollah, et sõja algatamine Iisraeliga tooks Liibanonis kaasa sama ulatusliku hävingu kui Gazas, kus juudiriik võitleb Hamasiga.

«Kui see [Hezbollah] teeb siin sellise vea, maksavad selle eest ennekõike Liibanoni kodanikud,» ütles Gallant sõduritele Iisraeli põhjapiiril. «Seda, mida me teeme Gazas, võime teha ka Beirutis.»

Hizbollah' juht ütles laupäeval, et rühmitus kasutab Iisraeli ründamiseks uusi relvi, samal ajal kui tulevahetus Liibanoni lõunapiiril aina ägeneb.

Iraani toetatud rühmitus on viimase nädala jooksul tugevdanud enda tegevust Liibanoni rindel mitme operatsiooni, sihtmärgi ja relvatüübi mõttes, ütles Hassan Nasrallah oma teises telepöördumises alates Iisraeli-Hamasi sõja puhkemisest. Šiialiikumine kasutas esimest korda «Burkani rakette», väitis ta ja lisas, et need suudavad kanda kuni 300–500-kilogrammist koormat.

Samuti on rühmitus kasutanud esimest korda ründedroone, ütles ta, ja saadab iga päev sügavale Iisraeli territooriumile ka luuredroone. Osad neist on tema sõnul jõudnud Haifa, Akko ja Tsafti linnani.

Liibanoni-Iisraeli piiril on alates Hamasi 7. oktoobri rünnakust Iisraelile käinud pea igapäevased ja aina eskaleeruvad tulevahetused, peamiselt Iisraeli ja Hamasi liitlase Hezbollah’ vahel.

Iisraeli tules hukkus läinud kuul vähemalt 68 Hezbollah' võitlejat, samuti aga 11 Liibanoni tsiviilisikut ja 12 muud võitlejat. Põhja-Iisraelis on hukkunud kuus sõdurit ja kaks tsiviilelanikku.

Islamimaade liidrid nõudsid laupäeval, et ÜRO Julgeolekunõukogu võtaks vastu otsustava ja siduva resolutsiooni Iisraeli agressiooni peatamiseks Gaza sektoris.

Saudi Araabias peetava Araabia Liiga ja Islami Koostöö Organisatsiooni (OIC) tippkohtumise lõppavalduses öeldakse, et suutmatus seda teha tähendab kaasosalust, mis lubab Iisraelil jätkata oma jõhkrat agressiooni, milles tapetakse süütuid inimesi ja jäetakse Gaza varemeisse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles