Netanyahu välistas Palestiina Omavalitsuse osaluse sõjajärgses Gazas (1)

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: ABIR SULTAN / POOL / AP / SCANPIX

Iisraeli parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu välistas laupäeval praeguse Palestiina Omavalitsuse osaluse Gaza sektori valitsemises, kui sõda Iisraeli ja Hamasi vahel ükskord lõpeb.

«Seal peab siis olema midagi muud,» ütles Netanyahu, kui talt küsiti, kas Palestiina Omavalitsus (PO), mil on okupeeritud Läänekaldal osaline halduskontroll, võiks valitseda sõja järel ka Gaza sektorit.

«Ei tule mingit tsiviilvõimu, mis õpetab oma lapsi Iisraelit vihkama, iisraellasi tapma, Iisraeli riiki minema pühkima.»

USA välisminister Antony Blinken ütles oktoobri lõpus, et Palestiina Omavalitsus peaks võtma Hamasilt üle valitsemise Gaza sektoris ning rahvusvahelised osalised peaksid vahepealse üleminekuaja täitma seda rolli.

Ent varem sel kuul ütles Blinkeniga kohtunud Palestiina president Mahmud Abbas, et PO saab võimule tulla Gazas vaid sellisel juhul, kui aastakümneid lahendamata Lähis-Ida konfliktile leitakse põhjalik poliitiline lahendus, mis hõlmaks endas Läänekallast, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektorit.

Hamasi võitlejad tungisid 7. oktoobril Gaza sektorist välja Iisraelisse seninägematus rünnakus, milles täpsustatud andmetel hukkus umbes 1200 inimest, ütlevad Iisraeli ametnikud.

Vastulöögina lubas juudiriik Hamasi hävitada ning alustas Gaza sektori armutut pommitamist, milles on Hamasi kontrolli all oleva tervishoiuministeeriumi andmetel saanud surma üle 11 000 inimese.

«Välistatud on võim, mida juhib keegi, kes 30 päeva pärast veresauna ei ole veel seda kohutavat veresauna hukka mõistnud,» ütles Netanyahu laupäeval. «Ent igal juhul peab seal olema meie julgeolekukontroll.»

Varem sel nädalal antud usutluses ütles Netanyahu, et Iisrael võtab Gaza sektori üle määramata ajaperioodiks pärast sõda enda õlule üldise julgeolekukontrolli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles