Vangerdused Briti valitsuses: siseminister sai sule sappa, valitsusse tuuakse ekspeaminister (3)

Copy
Ühendkuningriigi siseminister Suella Braverman
Ühendkuningriigi siseminister Suella Braverman Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Ühendkuningriigi valitsuses toimuvad muudatused: Rishi Sunak tagandas ametist siseminister Suella Bravermani, tema kohale asub praegune välisminister James Cleverly. Uueks välisministriks saab aga ekspeaminister David Cameron.

Peaminister Rishi Sunak teatas täna, et tagandab Bravermani ametist. Braverman ütles pärast ametist tagandamist, et tal oli suur au teenida siseministrina riiki.

Uueks siseministriks nimetati senine välisminister James Cleverly. Välisministri portfelli haarab endale aga aastatel 2010-2016 Ühendkuningriigi peaministri ametit pidanud David Cameron, vahendab BBC.

«Mul on au olla nimetatud siseministriks. Eesmärk on selge: mu ülesanne on tagada riigi inimeste ohutus,» kommenteeris Cleverly pärast ametivangerdust.

«Isegi kui ma olen poliitika eesrindelt viimased seitse aastat olnud eemal, ma usun, et mu kogemus 11 aastat konservatiivide juhi ja kuus aastat peaministrina aitab kaasa peaministri heaks töötamises,» ütles Cameron.

Hiljem päeval teatas keskkonnaminister Therese Coffey, et astub samuti tagasi. «Minu arvates on praegu õige aeg valitsusest taanduda,» kirjutas Coffey avalikus kirjas valitsusjuhile. Pole teada, kelle nimetab Sunak Coffey asemele keskkonnaministriks.

Braverman läks valitsuse seisukohtadega vastuollu

Siseminister Braverman avaldas eelmisel nädalal väljaandes The Times artikli, kus süüdistas riigi korrakaitsejõudusid Palestiinat toetavate meeleavaldajate paremas kohtlemises võrreldes näiteks marurahvuslaste ja paremäärmuslastega. Artikkel ei olnud kooskõlas valitsuse seisukohtadega.

Braverman vallandati pärast laupäeval Londoni tänavatel toimunud vägivalda, kui paremäärmuslikud meeleavaldajad lubasid kaitsta sõjamälestusmärke Palestiina-meelsete protestijate eest. Kohaliku politsei sõnul käitus osa nn vastumeeleavaldajaid väga hirmutavalt. Pühapäeva õhtul teatati, et meeleavaldustel võeti vahi alla 145 inimest, neist enamik oli paremäärmuslikud vastumeeleavaldajad.

Briti siseminister Suella Braverman ütles septembri alguses, et andis õiguskaitseorganitele korralduse vaadata üle poliitiline aktiivsus ja erapooletuse küsimus politsei ridades. Ministeeriumi sõnul kavatses ta uurida, kuidas poliitilised küsimused võivad mõjutada politseitöö tõhusust ja legitiimsust Inglismaal ja Walesis ning milline on poliitiliste küsimustega tegelemise mõju politseitöötajate jaoks. Kirjas politseijuhtidele rõhutas siseminister taas, et politseiametnikud ei peaks osalema poliitilises aktivismis ja nad peaksid alati olema poliitiliselt neutraalsed.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles