ÜLEVAADE Laavapurskest ohustatud Islandi asula elanikud pääsesid viivuks koju

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Eile mõneks minutiks koju pääsenud Grindavíki elanik kandmas laavapurskest ohustatud kodust välja rõivaid ja jalanõusid. 
Eile mõneks minutiks koju pääsenud Grindavíki elanik kandmas laavapurskest ohustatud kodust välja rõivaid ja jalanõusid. Foto: Brynjar Gunnarsson/AP/Scanpix

Tänu mõningasele seismilise aktiivsuse vähenemisele lubati vulkaanipurskest ohustatud Islandi Grindavíki linnakese elanikud eile hetkeks koju kõige väärtuslikumat vara ära tooma, kuid püsib oht, et tulikuum laava matab nende elamised enda alla.

Üks esimesi, kes eile lõuna paiku tohtis päästeametnike saatel põrgukuuma magmajoa kohal asuvasse Grindavíki naasta, oli Jóhannes Guðberg Vilbergsson. Asjade kodus kokku korjamiseks anti talle aega viis, kõige rohkem seitse minutit.

«Mul oli eile (üleeile – toim) kõik planeeritud – kuidas ma seda teen, mida ma kaasa võtan –, aga see plaan lendas aknast välja kohe, kui koju jõudsin. Kõik on segamini, sest asjad on maavärinatega riiulitelt maha kukkunud,» kirjeldas mees ajalehele Morgunblaðið. Nii korjaski ta peamiselt kokku rõivaid, kuid kallis kaamera jäigi enne kodus olemiseks lubatud aja täis tiksumist leidmata.

Guðberg Vilbergssoni sõnul valdab teda praeguses olukorras ennekõike tühjustunne. «Inimesed pole lihtsalt veel asju läbi mõelnud. Seda, et nad võivad olla kaotanud oma kodu ja isegi elukoha Grindavíkis. Vähemalt võib eeldada, et mitte kõik ei taha tagasi minna. See on justkui sõit emotsionaalsetel Ameerika mägedel,» kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles