ÜLEVAADE Soome heidab Venemaale ette asüülitaotlejate piirile suunamist (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Soome piirivalvurid oktoobri lõpus Imatras Vene piiri äärde püstitatud tara juures. 
Soome piirivalvurid oktoobri lõpus Imatras Vene piiri äärde püstitatud tara juures. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva/SIPA/Scanpix

Venemaa on hakanud Soome piirile lubama viisata migrante, mistõttu on viimase nädalaga ennekõike jalgratastel saabuvate varjupaigataotlejate arv märkimisväärselt kasvanud, sundides Soome valitsus kaaluma piiripunktide sulgemist.

Nädalavahetusel palus Kagu-Soome piiripunktides asüüli 34 inimest, üleeile veel 39 ning eile ennelõunaks oli Nuijamaa ja Vaalimaa piirpunkti saabunud juba üle 20 varjupaigataotleja, mis peaminister Petteri Orpo sõnul sunnib suhtuma olukorda tõsiselt.

«Venemaa piirivalve on selgelt oma praktikat muutnud. Nad lasevad inimesi üle piiri ilma kehtivate reisidokumentideta. Nähtus on kestnud paar nädalat,» vahendas Helsingin Sanomat valitsusjuhi sõnu ajakirjanikele. «Tundub, et seda võimaldavad Vene võimud, sest piiril toimuv kaldub kõrvale kokkulepitud praktikast. See annab juba põhjust meetmeid rakendada.»

Orpo jätis ütlemata, kas tema hinnangul on tegemist Venemaa katsega Soomet mõjutada. «Meil pole teavet selle kohta, kas [saabujaid] on julgustatud piirile tulema, kuid on selge, et neid aidatakse. Neid on juhatatud ja transporditud,» möönis ta siiski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles