ANALÜÜS Kas Xi tõesti pööras Putinile selja? (3)

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
USA ja Hiina delegatsioonide kohtumine eesotsas president Joe Bideni ja Xi Jinpingiga 15. novembril 2023 San Franciscos.
USA ja Hiina delegatsioonide kohtumine eesotsas president Joe Bideni ja Xi Jinpingiga 15. novembril 2023 San Franciscos. Foto: XINHUA / RAO AIMIN / EPA

USA presidendi Joe Bideni ja Hiina RV esimehe Xi Jinpingi kohtumine pakkus konfliktidest ja ohtudest tulvil maailmale ajutist tröösti. Kuigi mõlemad riigipead andsid mõista, et võtavad vastutuse meie kõigi tuleviku eest ja kiitsid kohtumist, ei ole liiga suureks optimismiks veel põhjust.

Biden ja USA tõstsid esile suhtluse taastamise tippsõjaväelaste vahel, aga ka koostöö alustamise tehisaru teemal ning Hiina valmisoleku piirata fentanüüli tootmiseks vajalike kemikaalide eksporti.

Hiina välisministeeriumi ja riikliku ajakirjanduse rõhuasetused olid paljuski erinevad. Tippsõjaväelaste kontaktide taastamise puhul rõhutati Xi hoiatust Bidenile, et USA peab peatama Taiwani relvastamise ning toetama Hiina rahumeelset taasühinemist. Samuti tõstsid Hiina allikad esile Xi rahulolematuse USA kehtestatud sanktsioonidega, mis kahjustavad Hiina «õigustatud huve».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles