Jaapani peaminister väljendas muret Hiina sõjalise tegevuse pärast

BNS
Copy
Fumio Kishida.
Fumio Kishida. Foto: AP Photo/Jeff Chiu/SCANPIX

Jaapani peaminister Fumio Kishida ütles neljapäeval, et väljendas president Xi Jinpingile oma «tõsist muret» Hiina sõjalise tegevuse pärast piirkonnas, nõudes samal ajal mereandide impordikeelu tühistamist.

«Ma... väljendasin meie tõsist muret Hiina kasvava sõjalise aktiivsuse pärast Jaapani läheduses, sealhulgas koostöö pärast Venemaaga,» rääkis Kishida pärast kohtumist Xi'ga, mis toimus sel aastal esmakordselt.

«Samal ajal rõhutasin taas Taiwani väina rahu ja stabiilsuse ülimat tähtsust rahvusvahelisele üldsuse jaoks, sealhulgas Jaapanile,» märkis Kishida Jaapani telekanalitele pärast Aasia ja Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumise kõrvalt peetud kohtumist San Franciscos.

Kishida kinnitas, et väljendas muret Ida-Hiina mere osas ning kutsus üles viivitamatult eemaldama Jaapani majandusvööndisse püstitatud Hiina poid.

Hiina keelustas kogu Jaapani mereandide impordi pärast seda, kui Jaapan hakkas augustis laskma endise Fukushima tuumajaama puhastatud reovett Vaiksesse ookeani, kusjuures Peking süüdistas Tokyot, et see kohtleb merd kui «kanalisatsiooni».

Venemaa järgis hiljem Hiina eeskuju ja keelustas samuti impordi. Jaapan peab puhastatud vee ookeani juhtimist ohutuks ning seda seisukohta toetab ka ÜRO Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA).

Kishida sõnul leppisid tema ja Xi kokku, et «otsivad lahendusi dialoogi ja konstruktiivsel suhtumisel põhinevate arutelude kaudu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles