Torm kahjustas Kreeka ajaloolist sõjalaeva

Copy
Hävitaja Velos.
Hävitaja Velos. Foto: IMAGO / Konstantinos Tzakitsis / Eurokinissi / Scanpix

Kreeka huntavastase võitluse veteranid nõudsid pühapäeval kaitseministeeriumilt aastatel 1967–1974 vastupanuvõitlusest osa võtnud ajaloolise sõjalaeva ümberpaigutamist, sest torm on sellele tõsist kahju teinud.

Diktatuuri poolt Vangistatud ja Pagendatud Vastupanuliikmete Ühendus (SFEA) ütles, et laeva kere on laupäeval Thessalonikis vastu kaid põrgates kannatada saanud.

Ühendus avaldas pildi kahjustatud laeva vöörist ja tõid välja, et alus oli juba märtsis tormise ilma tõttu kannatada saanud.

SFEA hinnangul on laeva dokk ilmastikuoludele liiga avatud.

«Need tingimused on hukatuslikud 80-aastasele laevale, mis vajab süstemaatilist ja erilist hooldust,» kaebasid veteranid.

Sukelduja saadeti pühapäeval laevakere uurima. Samal ajal hoidis puksiirlaev alust paigal.

Sõjalaev tekitas Euroopas segadust 1973. aasta mais, kui selle kapten ja meeskond NATO õppuste ajal mässasid ning sõitsid Itaaliasse, et tõsta teadlikkust võitlusest Kreeka armee hunta vastu.

Kuus kuud hiljem korraldasid Kreeka tudengid Ateena polütehnikumis huntavastase ülestõusu, mille armee ja politsei julmalt maha surusid. Surma sai vähemalt 24 inimest.

Repressioonid šokeerisid Euroopat ja laialdaselt arvatakse, et see aitas murda diktatuuri võimuhaarde. Demokraatia taastati kuid hiljem.

Aastal 1942 USS Charrette nime all lastud Bostonis ehitatud hävitaja nägi Teises maailmasõjas Vaikses ookeanis ulatuslikku tegevust ja viidi 1958. aastal Kreekasse.

Sõjalaev eemaldati teenistusest 1991. aastal ja sellest sai muuseum. Laev on Thessalonikis seisnud alates 2019. aastast, kuid veteranide sõnul oleks alusel turvalisem Ateena lähedal asuvas paigas.

Märksõnad

Tagasi üles