NATO juht hoiatas Venemaa pahatahtliku sekkumise eest Bosnias

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg kohtumisel Sarajevos.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg kohtumisel Sarajevos. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas esmaspäeval Venemaa pahatahtliku sekkumise eest Bosnias ja ütles, et Venemaa sammud ähvardavad lõhestunud riigi stabiilsust.

«Oleme mures setsessionistliku ja lõhestava retoorika ning välisjõudude, muu hulgas Venemaa pahatahtliku sekkumise pärast,» ütles Stoltenberg Sarajevos ajakirjanikele. «See ähvardab õõnestada stabiilsust ja ohustab reforme.»

Stoltenberg rõhutas, et Bosnia ja Hertsegoviina poliitilised juhid peavad töötama ühtsuse ja lepituse saavutamise ning riiklike institutsioonide tugevdamise nimel. Bosnia on ligi 30 aastat pärast kodusõja lõppu endiselt jagatud kolmeks etniliseks üksuseks.

«See on riigi stabiilsuse ja julgeoleku seisukohast otsustava tähtsusega,» ütles Stoltenberg pärast kohtumist Bosnia peaministri Borjana Krištoga.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles hiljuti, et Venemaa soovib õhutada Balkani maades ja Moldovas uusi kriise, et tõmmata maailma tähelepanu sõjalt Ukrainas.

Bosnia serblaste juht Milorad Dodik on jäänud Vene presidendi Vladimir Putini kindlaks liitlaseks ja käib sageli Moskvas.

Sel nädalal algab Dodiki üle kohtuprotsess, teda süüdistatakse seaduste vastuvõtmises, mis on Bosnia serblastel võimaldanud eirata või mööda minna Bosnia rahvusvahelise kõrge esindaja Christian Schmidti otsustest.

Dodik on juba mõista andnud, et ei kavatse süüdimõistmise korral kohtuotsusele alluda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles