Orbán algatas Euroopa Komisjoni ja Sorost siunava tänavakampaania

Copy
Kampaaniaplakat Budapesti tänaval.
Kampaaniaplakat Budapesti tänaval. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungari valitsus eesotsas peaminister Viktor Orbániga käivitas tänavakampaania, mille käigus paigaldati Budapesti tänavatele vastuolulise sõnumiga reklaamplakatid.

Täna ilmusid Ungari avalikkuse ette reklaamplakatid, milles kutsutakse inimesi üles vastama valitsuse saadetud küsimustikule, uurimaks inimeste seisukohti Euroopa Liidu poliitika kohta. Plakatil on kujutatud Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit ja kuulsa filantroobi George Sorosi poega, Avatud Ühiskonna Fondi juhti Alexander Sorost. Kujutiste all on lause: «Ärme tantsi nende pilli järgi!»

Ungari peaministri Viktor Orbáni valitsus alustas reedel n-ö rahvuslikke konsultatsioone uurimaks inimeste seisukohti Euroopa Liidu poliitika, muu hulgas ka Ukraina liikmeksvõtmise kohta.

Maksumaksjate raha eest tehtaval uuringul «Rahvuslik konsultatsoon meie suveräänsuse kaitseks» ei ole seaduse jõudu, kuid Orbán ütles 10. novembril, et kui valitsus saab ankeediga oma poliitikale kinnituse, jätkab ta võitlust Brüsseliga migratsiooni küsimuses, millel on tema varasemate sõnade järgi selge seos terrorirünnakutega.

Orbáni valitsus on alates 2015. aastast kasutanud sageli seesuguseid küsimustikke, millega kaasneb ulatuslik meediakampaania, et saada legtiimsus oma seisukohtadele ja rünnata ELi poliitikat.

Euroopa Komisjoni presidendi pressiesindaja Eric Mamer kommenteeris täna ajakirjanikele, et Budapesti korraldatud rahvaküsitlus ning selle reklaamimiseks mõeldud kampaania tõstatab hulga küsimusi, kuid ei soovi laskuda suuremasse debatti. «Me ei soovi rahvusvahelist konteksti arvesse võttes raisata sellise teema peale aega,» ütles Mamer. 

«Näitasin pilte presidendile (von der Leyenile – toim). Ta ei tõstnud kulmugi, täiesti häirimatu, on selge? Teeme ühe asja selgeks: me teame, et see pole esimene kord ja ilmselt ka mitte viimane. Meil on muudki teha: kriise juhtida, poliitikat teostada. Ungari on Euroopa Liidu osa ja ta istub laua ääres,» ütles Mamer, viidates muuhulgas Budapesti samasugusele kampaaniale 2019. aastal, kui kujutati eelmist Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit. Toona reageeriti jõulisemalt, öeldes, et see on alusetu vandenõuteooria.

Sorosi juudi päritolu tõttu arvatakse, et tegemist võib olla juudivaenulike narratiivide ärakasutamisega poliitilise kasu lõikamiseks. Mameri sõnul ei saa Euroopa Liit juudivastasust sallida, küll aga ei öelnud ta, et plakatid oleksid juudivaenulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles