KOHALIK VAADE Sáncheze riskantne amnestiapakkumine katalaani iseseisvuslastele lõhestab Hispaaniat (1)

Gregorio García Maestro
Copy
Laupäevane meeleavaldus Kataloonia iseseisvuslastele amnestia andmise vastu tõi Madridis Cibelese väljakule kokku kümneid tuhandeid inimesi. Plakat esiplaanil nimetab sotsialistist peaministrit Pedro Sánchezt reeturiks ja kuulutab, et Hispaania pole müügiks. 
Laupäevane meeleavaldus Kataloonia iseseisvuslastele amnestia andmise vastu tõi Madridis Cibelese väljakule kokku kümneid tuhandeid inimesi. Plakat esiplaanil nimetab sotsialistist peaministrit Pedro Sánchezt reeturiks ja kuulutab, et Hispaania pole müügiks. Foto: Diego Radamés/Contacto/ZUMA Press/Scanpix

Pedro Sánchez tõestas taas, et ta on Niccolò Machiavelli eeskujulik õpilane – oma raamatus «Valitseja» leidis renessansiaja mõtleja, et iga riigijuhi ülim eesmärk on säilitada ükskõik mis hinnaga võim ning just seda on Hispaania sotsialistide liider teinud.

Peaministrina jätkamise eest maksab Sánchez sedapuhku aga ohtudest kubiseva kokkuleppega seitsme vaskpoolse ja regionaalse erakonnaga, nende seas kaks katalaanide iseseisvusmeelset liikumist. Oma toetuse eest küsisid kaks viimast seejuures kopsakat hinda: amnestiat rohkem kui 350 inimesele, kes on süüdi mõistetud 2017. aasta ebaseadusliku iseseisvusreferendumi tõttu, nende seas endine Kataloonia president Carles Puigdemont, kes peidab end karistuse kandmise eest Brüsselis.

Kõik see on viimastel päevadel kruvinud Hispaanias pinged haripunkti nii poliitilistes ringkondades kui ka tänavatel, kus iga päev avaldavad tuhanded inimesed amnestia vastu meelt. Opositsioon kavatseb esitada amnestiaeelnõu suhtes kaebuse põhiseaduskohtule, mis otsustab, kas tegu on õiguspärase ettepanekuga või mitte, samas kui kohtunike ühendused väidavad, et valitsuskokkuleppe osana sündinud plaan on rünnak võimude lahususe põhimõtte vastu.

Sáncheze valitsus kaitseb end, väites, et amnestia eesmärk on tagada kooseksisteerimine õigusriigi põhimõtteid järgides ning luua sotsiaalne ja poliitiline kontekst, mis edendab majanduslikku stabiilsust ning kultuurilist ja sotsiaalset arengut nii Kataloonias kui ka Hispaanias tervikuna, teenides samal ajal eesmärki ületada poliitiline konflikt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles