SURVE KESTAB Kirde-Soome Salla piiripunkti on täna saabunud juba ligi 40 migranti (1)

Copy
Salla piiriületuspunkti saabuvad varjupaigataotlejad.
Salla piiriületuspunkti saabuvad varjupaigataotlejad. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / SIPA / Scanpix

Kirde-Soomes Lapimaal asuvasse Salla piiripunkti oli täna kella 13ks jõudnud 39 varjupaigataotlejat. Ametivõimude sõnul on oodata migranditulva jätkumist.

«Jõudsime just piiripunkti, kui päeva esimene grupp saabus piirile. Hetk tagasi nägime veel 20-liikmelist rühma,» ütles Helsingin Sanomate reporter Petteri Tuohinen. Tema sõnul olid need noored mehed, kes lükkasid käekõrval erksavärvilisi jalgrattaid. «Osal olid väga väikesed, laste jalgrattad.»

Salla piiriületuspunkti ülema Hans-Michael Grosi sõnul tulevad varjupaigataotlejad Venemaalt Alakurtti lähistelt. Nad on Süüria, Somaalia, Jeemeni ja Maroko päritolu. Piirivalve suunas piiri ületanud migrandid aiaga piiratud alale, kus on ilmselt ootamiseks mõeldud telk. Sealt viisid võimud nad ükshaaval kõrvalasuvasse plekk-konteinerisse. Rattad jäeti õue parklasse.

Helsingin Sanomate ajakirjanikule rääkisid kaks Venemaalt autoga Soome tulnud inimest, et nägid piiri lähedal rühma inimesi, kes olid teel piirile. «Nad ütlesid, et nägid autosid, millel olid jalgrattad katusele kinnitatud. Keegi ei sõitnud rattaga, seega tuuakse neid autoga piiri lähedale,» vahendas Tuohinen pealtnägijate kommentaare.

Tuohineni sõnul kannavad mehed talveriideid. Piiripunkti ülema sõnul ei ole need siiski piisavad, et nad suudaksid 20-kraadises pakases pikemat aega viibida.

Varjupaigataotlejad Soomes

Tänavu jaanuarist kuni oktoobri lõpuni on Soomes varjupaika küsinud 3568 inimest. Asüülitaotlusele on sel aastal positiivse vastuse saanud 1252 inimest (osa varjupaiga saanutest esitas taotluse juba enne käesolevat aastat).

Novembris on ainuüksi idapiiri kaudu saabunud Soome üle 500 varjupaigataotleja, augusti algusest on seal esitatud umbes 700 asüülitaotlust, neist enamik Kagu-Soome piiripunktides.

Pärast Kagu-Soome piiripunktide sulgemist ööl vastu laupäeva on enamik asüülitaotlejaid saabunud Vartiuse piiripunkti – alates laupäevast kokku umbes 120 inimest. Eile jõudsid esimesed asüülitaotlejad ka Salla piiripunkti.

Peale varjupaigataotlejate on küsinud tänavu kümne kuuga Soomest ajutist kaitset 17 807 Ukraina kodanikku. Ajutise kaitse on saanud sama aja jooksul 17 255 Ukraina kodanikku.

Allikas: Soome immigratsiooniamet / Yle

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles