POSTIMEES STRASBOURGIS Poola senine valitsus venitab võimult lahkumisega

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Kodanikeplatvormi liider ja tõenäoline Poola järgmine peaminister Donald Tusk poseeris uue võimuliidu lepinguga juba 10. novembril, aga praegu ei soostu eelmine valitsus veel ametist lahkuma.
Kodanikeplatvormi liider ja tõenäoline Poola järgmine peaminister Donald Tusk poseeris uue võimuliidu lepinguga juba 10. novembril, aga praegu ei soostu eelmine valitsus veel ametist lahkuma. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Kuigi Poola valimised toimusid rohkem kui kuu aega tagasi ja tõenäolise uue koalitsiooni liikmed sõlmisid omavahel lepingu juba kahe nädala eest, ei lase senine võimuerakond Õigus ja Õiglus (PiS) neid veel riigitüüri juurde.

Praegu Varssavis veel ametlikult opositsioonis oleva Kodanikeplatvormi eurosaadiku Tomasz Frankowski sõnul on takistuseks just PiS. «PiS üritab ikka veel aega võita, kasutades kõiki nende käsutuses olevaid vahendeid,» ütles ta Postimehele.

Frankowski meenutas, et PiSi ridadest pärinev president Andrzej Duda andis pärast 15. oktoobril peetud valimisi võimaluse uus kabinet kokku panna kõigepealt praegusele PiSi peaministrile Mateusz Morawieckile.

«See oli missioon, mis oli algusest peale määratud läbi kukkuma. Aga see andis PiSile kaks lisanädalat, jätmaks muljet, et nad võivad siiski uue valitsuse moodustada,» märkis Frankowski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles