Krüptoplatvorm Binance peab maksma USAs 4,3 miljardit dollarit trahvi

Copy
Binance'i krüptoraha illustratsioon.
Binance'i krüptoraha illustratsioon. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Maailma suurimat krüptovaluuta platvormi Binance ootavad ees rahatrahvid, mille koguväärtus ulatub 4,3 miljardi dollarini ning ettevõtte asutaja ja juht Changpeng Zhao kavatseb ametist tagasi astuda, teatas USA meedia teisipäeval.

Zhao kavatseb ühtlasi tunnistada end süüdi USA rahapesuvastase seaduse rikkumises, kirjutas The Wall Street Journal viitega nimetamata allikatele.

USA tururegulaatori CFTC juht Rostin Behnam ütles märtsis, et süüdistused Binance'i vastu on osa kampaaniast tuvastada ja peatada rikkumised muutlikul ja kõrge riskiga digivaraturul.

Zhaod esitati tihti krüptovaluutabörsi FTX asutaja Sam Bankman-Friedi rivaalina.

«Binance teadis aastaid, et rikub CFTC reegleid, töötades aktiivselt selle nimel, et raha liiguks edasi ning et vältida (reeglite) täitmist,» ütles Behnam avalduses. «See peaks olema hoiatus tervele digivarade maailmale, et CFTC ei tolereeri tahtlikku USA seaduste eiramist.»

New Yorgi vandekohus tunnistas novembri alguses Bankman-Friedi süüdi kõigis seitsmes süüdistuspunktis, sealhulgas pettuses, omastamises ja kuritegelikus vandenõus. Vandekohus jõudis otsuseni pärast viis nädalat kestnud kohtuprotsessi ja Bankman-Friedi võib oodata kuni 110 aastat trellide taga. Karistuse üle otsustab kohus hiljem.

Kohtuprotsessil tunnistanud äripartnerite sõnul varastas Bankman-Fried oma asutatud krüptovaluutabörsilt FTX miljardeid dollareid klientide raha.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi lõpetanud Bankman-Fried muutis oma FTXi platvormi vaid mõne aastaga maailma suuruselt teiseks krüptobörsiks ja sai tehnikamaailma uusimaks miljardäriks.

Bankman-Friedi jõulisele tõusule vastas kiiruselt vaid tema häbiväärne allakäik, mille tagajärjel võttis politsei mehe eelmisel aastal tema Bahama luksuskorteris kinni ja andis Ühendriikidele välja.

Süüdistuste kohaselt etendas Bankman-Fried keskset rolli platvormi kokkuvarisemises ja varjas selle probleeme avalikkuse ja investorite eest. Samuti kasutas ta investorite raha kinnisvara ostmiseks endale ja oma perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles