Bulgaaria loobus plaanist ehitada Doonau kaldale tuumaelektrijaam

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Belene tuumaelektrijaama ehitusel 2008. aastal.
Töölised Belene tuumaelektrijaama ehitusel 2008. aastal. Foto: SCANPIX

Bulgaaria otsustas katkestada tehingu Vene firmaga Atomstroieksport ehitamaks Doonau kaldale 2000-megavatine tuumaelektrijaam, sõnas riigi peaminister Boyko Borissov täna.

«Täna võttis valitsus vastu otsuse lõpetada Belene tuumaelektrijaama projekt,» sõnas Borissov täna pärast parlamendi informeerimist ajakirjanikele.

Bulgaaria sõlmis 2008. aastal Atomstroiekspordiga lepingu, ehitamaks Belenesse kaks uut 1000-megavatist reaktorit. Eelnevalt oli Vene ettevõte teada andnud, et esimene reaktor saab valmis selle aasta oktoobris.

Siiski sõnas täna Borissov, et valitsus ei suuda elektrijaama eest maksta ligi kuue miljardi euro suurust hinda, millele oleks lisandunud veel projekti rahastamiseks hädavajaliku laenu intressid.

«Meil ei ole võimalik selle eest maksta ja kohustada järgmisi põlvkondi selle eest maksma. See pole lihtsalt võimalik,» sõnas Borissov.

Bulgaaria on Vene ettevõttele juba maksnud 1,4 miljardit eurot ja võlgneb tuumaelektrijaama ehituseks mõeldud laenu eest veel 500 miljonit eurotPrantsuse pangale BNP Paribas.

Valitsus maksab Atomstroiekspordile ülejäänud 100 miljonit eurot varsti valmiva esimese reaktori eest ja hakkab seda kasutama Kozloduy tuumaelektrijaamas. Sel moel puudub ka vajadus uue infrastruktuuri ehitamise järele, lisas Borissov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles