Piirivalveamet Frontex saadab Soome idapiirile 50 migrantidega tegelevat ametnikku

Copy
Soome piirivalvur saadab täna migrante Salla piiripunktis.
Soome piirivalvur saadab täna migrante Salla piiripunktis. Foto: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / REUTERS / Scanpix

Euroopa Liidu piirivalveagentuur Frontex teatas täna, et saadab 50 piirivalvurit Soome, kus on tekkinud rändesurve idapiirile Venemaaga.

Agentuur ütles avalduses, et paneb Soome piirikontrolli tugevdamiseks välja poolsada piirivalvurit ja muud töötajat koos varustusega nagu patrullautod.

Frontex kavatseb esimese rühma ametnikke lähetada Soome tuleval kolmapäeval, et laiendada ühisoperatsiooni Terra 2023. Lisaks piirivalveametnikele kuuluvad meeskonda ka tugitöötajad sisserändajate registreerimiseks, dokumendieksperdid ja tõlgid.

Praegu töötab Soome piiridel kümme Frontexi ametnikku.

Piirivalveamet tõi välja, et arvestades karme talviseid ilmastikutingimusi, pööratakse tähelepanu ka humanitaaraspektile.

«Frontexi toetus Soomele ulatub kaugemale logistikast; see näitab Euroopa Liidu ühtset seisukohta mõnd liikmesriiki mõjutavatele hübriidprobleemidele vastu seismisel. See koostöö tõestab, et keeruliste piiriprobleemide korral seisab Euroopa ühtselt, pakkudes toetust konkreetsete meetmete abil,» lausus pressiteate vahendusel Frontexi tegevdirektor Hans Leijtens.

Amet rõhutas teates, et ressursside kiire mobiliseerimine peegeldab Frontexi olulist rolli Euroopa piiride turvalisuse tagamisel ning näitab võimet kohaneda ja reageerida kiiresti liikmesriikide vajadustele.

Soomel ja Venemaal on 1340 kilomeetrit ühist piiri, mis on ühtlasi ka ELi välispiiriks.

Piirivalveamet tõi välja, et arvestades karme talviseid ilmastikutingimusi ja Soome piiridele jõudvate inimeste nappi valmidust nendeks oludeks, pööratakse tähelepanu ka humanitaaraspektile.

«Agentuur on jätkuvalt pühendunud selle tagamisele, et Euroopa piiride kaitsmisel austatakse ja kaitstakse kõigi inimeste põhiõigusi ja inimväärikust,» lisas Frotex pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles