Putini esimene peaminister Kasjanov kuulutati välisagendiks

Copy
Mihhail Kasjanov.
Mihhail Kasjanov. Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters / Scanpix

Venemaa justiitsministeerium kandis reedel välisagentide nimekirja president Vladimir Putini esimese peaministri Mihhail Kasjanovi, kes lahkus kodumaalt, et mõista hukka sõda Ukraina vastu.

Ministeerium süüdistab Kasjanovit «vastuseisus sõjalisele erioperatsioonile Ukrainas» ning kuulumises «Venemaa Sõjavastasesse Komiteesse, mille tegevuse eesmärk on diskrediteerida Venemaa välis- ja sisepoliitikat».

Kasjanov oli Putini peaminister tema esimestel võimuaastatel, 2000-2004, kuid muutus hiljem riigipea karmisõnaliseks kritiseerijaks.

Mullu juunis ütles Kasjanov AFP-le, et tunne enam ära seda Putinit, kellega ta kunagi koos töötas. Ta avaldas lootust, et Venemaa pöördub kunagi tagasi «demokraatia teele».

Kasjanov juhtis väikest liberaalset erakonda Rahvavabaduse Partei (PARNAS). Ülemkohus likvideeris selle mullu mais justiitsministeeriumi otsuse alusel.

Endine peaminister teatas 2022. aasta juunis, et lahkus Venemaalt.

Nõukogude aja mõistet «rahvavaenlased» meenutav silt «välisagent» nõuab üksikisikutelt või rühmadelt rahastamisallikate avalikustamist. Samuti kohustab see neid lisama kõigile artiklitele ja publikatsioonidele, sealhulgas sotsiaalmeedia postitustele vastava märke.

Kreml on täiemahulise Ukraina sõja algusest saadik selle suhtes kriitilisi hääli vaikima sundinud. Tuntumad opositsioonitegelased on kas eksiilis või trellida taga, sõja vastu protestimise eest on kinni peetud tuhandeid tavakodanikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles