EKSKLAAV KAITSETA? Briti kaitseministeerium: Venemaa viis õhutõrjesüsteemid tõenäoliselt Kaliningradist Ukraina rindele (6)

Postimees
Copy
Venemaa S-400 õhutõrjesüsteemid Kaliningradis 2020. aastal.
Venemaa S-400 õhutõrjesüsteemid Kaliningradis 2020. aastal. Foto: Vene kaitseministeeriumi pressiteenistus / AP / Scanpix

Venemaa erakordne lennuliiklus praegusel kuul viitab sellele, et Vene relvajõud on tõenäoliselt toonud Kaliningradist ära oma strateegilised õhutõrjesüsteemid, et korvata hiljutisi kaotusi Ukraina rindel, kirjutab Suurbritannia kaitseministeerium täna avaldatud luureraportis.

Möödunud kuu lõpus kaotasid Vene relvajõud Ukraina okupeeritud piirkondades arvukalt õhutõrjesüsteeme SA-21 (Venemaal S-400), millele on järgnenud ebatavaliselt tihe kaubalennuliiklus Kaliningradi oblasti ja ülejäänud Venemaa vahel.  

Asjaolu, et Venemaa kaitseministeerium näib olevat valmis võtma täiendavaid riske, toob esile probleemid, mille käimasolev sõda on põhjustanud Venemaa teatud võtmetähtsusega kaasaegsele võimekustele, kirjutavad britid.

Kaliningradi oblast asub Läänemere ääres eraldatuna ülejäänud Venemaast. Eksklaavi ümbritsevad NATO liikmesmaad Poola ja Leedu.

Kuigi Kaliningradi oblastist on Venemaal hea ligipääs Suwałki koridorile, mis on ainukeseks maismaasillaks Baltikumi ning ülejäänud Euroopa liitlaste vahel, on piirkond Venemaalegi strateegiliselt tundlik, kuna sõjalise konflikti korral on seda keeruline kaitsta ning varustada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles