Selgus Merriam-Websteri aasta sõna

Copy
ChatGPT tehisaru.
ChatGPT tehisaru. Foto: Madis Veltman

Ameerika Ühendriikide kuulsaim sõnaraamatute väljaandja Merriam-Webster kuulutas välja tänavuse aasta sõna.

Merriam-Websteri kohaselt on 2023. aasta sõna authentic (eesti k. autentne, tõeline, ehtne). Sel aastal suurenes sõna veebiotsingute arv märgatavalt. Huvi tõusule aitasid eelkõige kaasa lood tehisintellektist, kuulsustest, identiteedist ja sotsiaalmeediast, selgitas Merriam-Webster.

Sõnaraamatute väljaandja tõi välja, et inimesed sisestasid selle sõna otsingumootorisse, kuna sellel on mitu tähendust. Näiteks tähendab see midagi, mis ei ole vale ega imiteeritud ning samas ka midagi, mis on jäänud truuks oma iseloomule.

Eesti keele instituudi (EKI) ühendsõnastiku kohaselt on sõna autentne definitsioon järgmine: «selline, mida saab täiesti usaldada, mis on ehtne ning mis põhineb algallikail».

«Olgugi et see on selgelt soovitav omadus, on autentset väga keeruline defineerida ja selle üle arutleda,» lisas Merriam-Webster. Väljaande sõnul kasvas sõna populaarsus, kuna sel aastal on järjest keerulisemaks läinud eristada võltssisu tõelisest. Tehisintellekti esiletõus aitas sellele kaasa, tekitades huvi tekstide, piltide ja videote autentsuse vastu.

Sõna populaarsuse kasvule aitasid kaasa ka sisuloojad ja kuulsused. Näiteks sotsiaalmeediaplatvormi X omanik Elon Musk on öelnud, et inimesed peaksid olema sotsiaalmeedias autentsemad.

Populaarseks osutus ka sõna deepfake (eesti k. süvavõltsing), mida kasutatakse tehisintellekti poolt digitaalselt muudetud videote ja fotode kirjeldamiseks. Samuti mahtus väljatoodud sõnade nimekirja rizz (slängisõna, mille abil kirjeldatakse karisma omamist - toim.). ja indict (eesti k. süüdistama).

Eelmisel aastal pälvis aasta sõna tiitli gaslighting (tõlk. sohutamine).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles