Allikas: Ukraina luurejuhi abikaasa ja mitu luuretöötajat mürgitati

Copy
Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

Ukraina kaitseministeeriumi luurepeavalitsuse juhi Kõrõlo Budanovi abikaasa Marianna sai raskmetallimürgituse ja viibib haiglas, lisaks on mürgitusega ravil veel mitu luuretöötajat, kirjutas Ukraina meedia viitega luureallikatele.

Ukraina meediaväljaanne Ukrinform teatas luureteenistuse allikale tuginedes, et Ukraina sõjaväeluure juhi naine Marianna Budanova viidi võimaliku raskmetallimürgituse sümptomite tõttu haiglasse.

Väljaande Babel andmetel toimetati naine pärast tervise pikaajalist halvenemist haiglasse.

Arvatavasti teda mürgitati ja võimud on algatanud mõrvakatse juurdluse, kirjutas uudisteportaal viitega anonüümsele allikale.

«Ta viibib praegu ravil,» ütles luureallikas väljaandele.

Telegrami kanali Babel teatel võib arvata, et tegemist on sihiliku katsega Budanova mõrvata.

«Igapäevaelus ja militaarvallas ei kasutata neid aineid mitte kuidagi. Nende olemasolu võib viidata sihipärasele katsele konkreetset inimest mürgitada,» ütlesid väljaandele luureteenistusega seotud allikad. Võimalikku mõrvakatset asuti uurima.

«Ravikuur on praegu lõppemas, edaspidi jälgivad teda arstid,» märkis üks allikas ja lisas, et naisel tuvastati raskmetallimürgitus.

Raskmetallide hulka kuuluvad näiteks plii, kaadmium, elavhõbe, arseen ja tina. Raskmetallid võivad kahjustada kesknärvisüsteemi, maksa, neere, nahka, luid ja hambaid.

Uudisteagentuuriga AFP vestelnud allikas kinnitas, et Babeli andmed vastavad tõele ja Budanova tõepoolest mürgitati. Rohkem üksikasju ta aga ei avaldanud.

Babel kirjutas, et arvatava mürgituse tõttu on ravil veel mitu luurepeavalitsuse GUR töötajat.

Budanova on Kiievi linnapea Vitali Klitško nõunik.

Õiguskaitseorganite hinnangul jõudis mürk temani toidu kaudu, kirjutas uudisteportaal Ukrainska Pravda.

Ametnike sõnul on nurjatud Budanovi karjääri jooksul üle kümne tema vastu suunatud mõrvakatse. Tema juhitavat luurepeavalitsust peetakse vastutavaks mitmes sabotaažirünnakus Vene vägede tagalas.

Moskva süüdistab GUR-i mullu oktoobris korraldatud plahvatustes Venemaad annekteeritud Krimmi poolsaarega ühendaval Kertši sillal.

Budanov ütles augustis, et tema naine elab koos temaga tema kontoris ega ole tema juurest julgeolekukaalutlustel alates sõja algusest lahkunud.

Atentaate ja tapmiskatseid on Vene-Ukraina sõja ajal ette tulnud varemgi. Alates Venemaa täiemahulise agressioonisõja algusest on tapetud mitu venemeelset ametnikku ja invasiooni toetajat.

Märksõnad

Tagasi üles