Balti välisministrid jätavad Lavrovi osaluse tõttu OSCE kohtumisele minemata (27)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov Foto: Kirill Kallinikov / Scanpix

Seoses sellega, et eesistujariik Põhja-Makedoonia korraldas Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisele ka Venemaa esindaja Sergei Lavrovi tuleku, jätavad Eesti, Läti ja Leedu välisministrid Margus Tsahkna, Krišjānis Kariņš ja Gabrielius Landsbergis sinna minemata.

OSCE praeguse eesistujariigi välisminister Bujar Osmani kinnitas täna, et Põhja-Makedoonia on korraldanud Lavrovile viisa, et ta saaks Skopjesse tulla, ning kaupleb nüüd Kreekalt ja Bulgaarialt Vene välisministrile õigust üle nende riikide kohale lennata.

Sellest käigust saab Lavrovi esimene reis NATO riiki alates sellest, kui algas Venemaa laiaulatuslik agressioon Ukrainas.

Otsusest jätta OSCE kohtumisele minemata teatas Balti trio täna Brüsselis, kus nad osalevad NATO välisministrite kohtumisel. Politico teatel võib Skopje kohtumise vahele jätta ka Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba.

Bulgaaria välisminister Marija Gabriel kinnitas just NATO kohtumisele saabudes, et tema riik andis Lavrovi lennukile ülelennuloa. Tema sõnul peab Bulgaaria tähtsaks OSCE ühtsuse säilitamist. Gabrieli sõnul kontrollis Bulgaaria enne loa andmist Lavrovi lennukis viibivate isikute nimekirja, et seal ei istuks ühtki ELi sanktsiooninimekirja pandud inimest.

«Viimased kaks aastat oleme näinud, kuidas üks OSCE liikmesriik üritab aktiivselt ja jõhkralt teist hävitada,» ütlevad Balti välisministrid oma mitte minemisest teatavas avalduses. «Öelgem selgelt välja: Venemaa agressioonisõda ja hirmuteod oma suveräänse ja rahumeelse naaberriigi Ukraina vastu rikuvad rahvusvahelist õigust, sealhulgas ÜRO põhikirja, ja on ühtlasi rünnak OSCE aluspõhimõtete vastu.

Samuti oleme näinud Venemaa poolt OSCEs endas üksnes tõkestamist: kõigepealt blokeeris Venemaa OSCE kohaloleku ja tegevuse Ukrainas, seejärel vetostas täiesti väljamõeldud põhjustel Eesti 2024. aasta eesistumise ning tõkestab nüüd konstruktiivseid lahendusi, mis aitaksid organisatsiooni elus ja toimivana hoida,» seisab läkituses.

«Peame otsust lubada Venemaa välisministril Sergei Lavrovil osaleda Skopjes OSCE ministrite nõukogu 30. istungil sügavalt kahetsusväärseks. See annab Venemaale üksnes järjekordse võimaluse oma propagandat levitada,» hoiatavad Tsahkna, Kariņš ja Landsbergis.

«Lavrovi osalemisega OSCE ministrite nõukogu istungil kaasneb ka oht muuta seaduslikuks agressor Venemaa õigusega kuulumine meie vabade riikide kogukonda, pisendades koletuid kuritegusid, mida Venemaa on toime pannud, ning lubades Venemaal jultunult rikkuda ja põlata OSCE aluspõhimõtteid ja kohustusi. Meie, Eesti, Läti ja Leedu välisminister, ei osale selles ega võta vastutust tagajärgede eest, mida see kaasa toob,» teatavad nad.

«Nüüd on vaja agressioon kohe tingimusteta peatada, Venemaa väed okupeeritud aladelt välja viia, hävitustöö kompenseerida ja kurjategijad vastutusele võtta. Praegu ei ole sellest midagi saavutatud. Samuti ei viita miski sellele, et Venemaa isegi kaaluks oma rahvusvaheliste kohustuste ja OSCE põhimõtete järgimist,» kirjutavad Balti välisministrid.

OSCE välisministrite kohtumine toimub 30. novembrist 1. detsembrini Skopje Boris Trajkovski nimelises spordikeskuses.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles