Luik: Gazasse NATO missiooni tegemine pole realistlik mõte

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja, Brüssel
Copy
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi (paremal) käis Gazasse NATO vägede saatmise mõtte välja kohtumisel kahe alliansi maa peaministri Hispaania Pedro Sáncheze (vasakul) ja Belgia Alexander De Crooga. 
Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi (paremal) käis Gazasse NATO vägede saatmise mõtte välja kohtumisel kahe alliansi maa peaministri Hispaania Pedro Sáncheze (vasakul) ja Belgia Alexander De Crooga. Foto: AFP/SCANPIX

Eestit NATO juures esindav suursaadik Jüri Luik hindas ebarealistlikuks Egiptuse presidendi pakutud mõtet, et Gaza julgeolekut võiksid tagada alliansi väed.

Egiptuse riigipea Abdel Fattah al-Sisi pakkus reedel, et tulevane Palestiina riik tuleks demilitariseerida. Et seal püsiks kord, mida ei valvaks ei Hamas ega Iisraeli julgeolekujõud, pakkus ta välja ajutise rahvusvahelise julgeolekumissiooni.

«Oleme valmis, et see riik oleks demilitariseeritud ning seda tagataks ka vägedega, olgu selleks NATO, ÜRO, araabia riikide või Ameerika väed, kuni me saavutame mõlema riigi – nii sündiva Palestiina kui Iisraeli riigi – julgeoleku,» pakkus Sisi pressikonverentsil Kairos, kus tema kõrval seisid Hispaania ja Belgia peaministrid Pedro Sánchez ja Alexander De Croo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles