POSTIMEES BRÜSSELIS Põhjala-Balti kohtumine NATOs keskendus Soome piiril toimuvale

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Raja-Jooseppi piiripunkt Venemaa ja Soome piiril suleti eile pärastlõunal. Tegu oli viimase avatud piiriületuspunktiga kahe riigi vahel. 
Raja-Jooseppi piiripunkt Venemaa ja Soome piiril suleti eile pärastlõunal. Tegu oli viimase avatud piiriületuspunktiga kahe riigi vahel. Foto: Emmi Korhonen/LEHTIKUVA/SIPA

Nii Läti, Leedu kui Norra pakkusid eile hommikul NATO peakorteris Soomele oma kogemusi Venemaalt migrantidega korraldatud hübriidrünnaku tõrjumisel.

Seis põhjanaabrite piiril tõusis tõsisemalt fookusesse eile hommikul enne NATO-Ukraina Nõukogu, Põhjala ja Balti välisministrite erakohtumisel. Tänu Norra ja Islandi olemasolule ning Soome liitumisele ja Rootsi kutsutud riigi staatusesse tõstmisele on Põhjala-Balti ring NATOs nüüd laiemgi kui ELi üritustel.

Eestit esindanud välisminister Margus Tsahkna nentis kõneldut kommenteerides, et Venemaa on migrandirünnakut põhjalikult organiseerinud. «Tehakse kampaaniat piirkondades, kust põgenikud tulevad, et neil on võimalus pääseda läbi Venemaa lihtsustatud korras tõotatud maale nimega EL. Kindlasti võetakse neilt selle eest ka raha ja siis lükatakse üle piiri,» rääkis ta.

«Soome pürgijate numbrid on läinud süstemaatiliselt kõrgeks. Meil Eestis eelmisel nädalal läksid numbrid üles korraks paariks päevaks, aga praegu me seda olukorda oma piiril ei näe,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles