ÜLEVAADE Maailm asub sultani õlises haardes kliimamuret arutama (5)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eile Hispaania pealinnas Madridis toimunud meeleavaldusel nõuti, et ÜRO kliimakonverentsil lepitaks kokku nafta, gaasi ja kivisöe kasutamise lõpetamises. 
Eile Hispaania pealinnas Madridis toimunud meeleavaldusel nõuti, et ÜRO kliimakonverentsil lepitaks kokku nafta, gaasi ja kivisöe kasutamise lõpetamises. Foto: Diego Radamés/Zuma/Scanpix

Võõrustajariigi Araabia Ühendemiraatide kahemõttelised plaanid ja riikide suutmatus tähtsates kliimaküsimustes kokku leppida võivad teha täna Dubais algavast ÜRO kliimakonverentsist COP28 läbikukkunud farsi.

Maailma suuruselt kaheksandat naftariiki Araabia Ühendemiraate on tähtsa kohtumise eel süüdistatud n-ö kahe mängu mängimises. Eelmisel nädalal avaldas BBC lekkinud dokumendid, mille järgi üritab riik eesotsas konverentsi juhtiva sultan Ahmed Al-Jaberiga sõlmida kliimamuutuste vastu võitlemise üle arutlemise varjus teiste riikidega nafta- ja gaasitarne kokkuleppeid. Tööstusministrist sultan on ühtlasi ka riikliku naftafirma ADNOC tegevjuht ning taastuvenergia lahendusi pakkuva riigiettevõtte Masdar kaasasutaja. Al-Jaber on süüdistused tagasi lükanud, rõhutades hoopiski võimalusi, mida mitmel toolil istumine kliimapoliitika elluviimiseks pakub.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles