Rahahäda viib Ungari koole kiriku rüppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Rahahädas Ungari linnad annavad oma koole üle kirikutele, mis teeb võimatuks tagada põhiseadusega ette nähtud religioonivaba hariduse, ilmneb täna avaldatud andmetest.

Majanduskriisist vaevatud linnad ja külad kurdavad, et ei suuda oma koole ülal pidada ning on seetõttu andnud nende haldamise üle usuinstitutsioonidele, enamasti katoliku kirikule.

Hariduse eest vastutava riigiressursside ministeeriumi andmeil on viimase aasta jooksul umbes 4300 riigikoolist ligi 80 omanikku vahetanud.

Katoliku kiriku kontrollitavate koolide arv on tõusnud 20 protsenti, evangeelse kiriku halduses on koole 13 protsenti ja reformikirikul kümme protsenti rohkem, teatas ministeerium.

Haridus on endiselt tasuta, kuid õpilased on ühtäkki leidnud end kohustatud olevat usuõpetust saama. Palvused on muutunud sunduslikuks ja õpetus järgib kristlikke väärtusi.

«Põhiseaduse kohaselt peab riik tagama ideoloogiliselt neutraalse põhihariduse,» ütleb haridusõiguse ombudsman Lajos Aary-Tamas, kes möödunud aastal algatas uurimise, kas koolide üleminek usuinstitutsioonidele on mitmes asulas rikkunud laste õigust mitteusulisele haridusele.

Kui pealinnas Budapestis on kooli vahetamine suhteliselt lihtne, siis mitmes väikelinnas ja külas on õppeasutusi vaid üks ja valik seega puudub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles