Venemaa keelustas rahvusvahelise LGBT liikumise kui äärmusrühmituse (8)

Copy
Vene ülemkohtu kohtunik Oleg Nefjodov otsust ette lugemas.
Vene ülemkohtu kohtunik Oleg Nefjodov otsust ette lugemas. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Vene ülemkohus keelustas täna rahvusvahelise LGBTQ+ liikumise kui äärmusorganisatsiooni, kuid ei täpsustanud, kas keeld puudutab selle ühenduste või liikmete tegevust Venemaal.

LGBTQ+ liikumise ärakeelamine on Kremli järjekordne samm selle kogukonna mahasurumiseks. Venemaa režiimi juht Vladimir Putin on viimase kümne aasta jooksul asunud järgima eeskätt õigeusukiriku tõekspidamisi.

Justiitsministeerium ütles novembri algul hagist teatades, et võimud on tuvastanud Venemaal tegutseva LGBTQ+ liikumise puhul «ekstremistliku iseloomuga märke ja ilminguid», seal hulgas «ühiskondlike ja usuliste lahkhelide õhutamist». Tõendeid ei esitatud.

Kohtuotsus langetati neljapäeval Moskvas.

Kohus kuulutas «rahvusvahelise LGBT ühiskondliku liikumise ja selle allüksused äärmusorganisatsiooniks ja keelas selle tegevuse Venemaa territooriumil», ütlesid kohtusaalis viibinud AFP ajakirjanikud.

Kohtunike sõnul jõustus otsus vastuvõtmise hetkest.

«Ekstremistiks» nimetamine tähendab, et Venemaal elavaid geisid, lesbisid, transsoolisi ja kväärinimesi ähvardab vanglakaristus.

Kohtuistung peeti kinniste uste taga ja ühki kaitsjat kohal ei viibinud, teatas Vene meedia enne otsuse langetamist.

«Ühel päeval on see möödas, aga praegu peame püüdma edasi elada ja end hoida,» ütles Vene feministide sõjavastane ühendus FAR sotsiaalmeedias.

Transsooliste õiguste eest seisev organisatsioon Center T lubas avaldada juhised, mis aitavad LGBTQ kogukonna liikmeil end ohu eest hoida.

Venemaalt põgenenud Center T juht Yan Dvorkin nimetas kohtuprotsessi hullumeelsuseks.

Vene ühiskonna konservatiivne pööre hakkas süvenema vägede Ukrainasse saatmisega eelmisel aastal.

Dvorkini sõnul püüavad Vene võimud teha LGBTQ inimestest patuoinaid.

«Nad on sõda kaotamas. Inimesed on pettunud ja valitsusega rahulolematud. Väga lihtne on valada viha välja LGBTQ inimeste peale,» ütles ta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles