ÜLEVAADE Vastuolulise riigimehe surm lõpetas 20. sajandi (2)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Henry Kissinger 2015. aastal Washingtonis. 
Henry Kissinger 2015. aastal Washingtonis. Foto: Chine Nouvelle/Sipa/Scnapix

Saja-aastaselt surnud USA endine välisminister Henry Kissinger jätab endast maha tohutult suure, ent ka väga vastuolulise pärandi. Teenekat riigimeest meenutatakse nii hea sõna kui ka põlgusega.

Kissingeri asutatud konsultatsioonifirma Kissinger Associates teatel suri tuntud Ameerika teadlane ja riigimees kolmapäeval oma kodus Connecticuti osariigis. Ühendus ei täpsustanud, mis viis eaka mehe manalateele.

Surmateatele järgnes lääneriikide liidrite järelehüüete plejaad, milles tõsteti esile legendaarse poliitiku tegevust külma sõja ajal, nimetades teda sageli kõige mõjukamaks välisministriks pärast Teist maailmasõda.

«Ta oli suur riigimees ja sügavalt austatud diplomaat, kellest jäädakse maailmaareenil sügavalt puudust tundma,» kirjutas ühismeedias Ühendkuningriigi välisminister David Cameron. «Ta jäi alati lähedaseks oma Saksa kodumaaga. Maailm kaotas suure diplomaadi,» lausus Saksa liidukantsler Olaf Scholz. «Henry Kissinger oli ajaloo hiiglane. Tema ideede ja diplomaatia sajandil on pikaajaline mõju meie ajale ja maailmale,» ütles Prantsusmaa riigipea Emmanuel Macron.

Kissingeri mõju maailma välispoliitilisele eliidile aastakümnete jooksul on raske ülehinnata. Ta töötas külma sõja ajal nii välisministrina kui ka kahes USA administratsioonis presidendi julgeolekunõunikuna. Pärast tegevpoliitikast taandumist asutas ta omanimelise konsultatsioonifirma, mis andis välispoliitilist nõu mitmele riigijuhile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles