SpaceX -i rakett viib ilmaruumi Lõuna-Korea luuresatelliidi (1)

Copy
Lõuna-Korea saatis SpaceX-i raketiga kosmosesse oma esimese sõjalise luuresatelliidi.
Lõuna-Korea saatis SpaceX-i raketiga kosmosesse oma esimese sõjalise luuresatelliidi. Foto: SpaceX / AP / Scanpix

Lõuna-Korea saatis reedel SpaceX-i raketiga kosmosesse oma esimese sõjalise luuresatelliidi, mis pingestab kosmoserallit Korea poolsaarel seoses Pyongyangi esimese sõjalise taevasilma üleslennutamisega läinud nädalal.

Souli luuresatelliit, mida kandis üks Elon Muski SpaceX-i Falcon 9 rakettidest, startis California Vandenbergi USA kosmosejõudude baasist kohaliku aja järgi kell 10.19 (Eesti aja järgi kell 20.19).

Kena ilmaga päeval lendas taevastesse kõrgustesse rakett, mille küljele oli suurelt maalitud sõna «KOREA».

Kui satelliit õnnestub orbiidile viia, on Lõuna-Korea omandanud esimese oma riigis ehitatud luuresatelliidi tuumarelvaga Põhja-Korea jälgimiseks.

Soulil on kavas 2025. aasta lõpuks saata orbiidile veel neli täiendavat luuresatelliiti.

Satelliit, mis jääb Maa kohal tiirlema orbiidile kõrgusvahemikus 400 kuni 600 kilomeetrit, on suuteline tuvastama isegi vaid 30 sentimeetri suurust eset, selgub Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatest.

«Arvestades resolutsiooni ja selle võimekust Maa jälgimiseks... paigutub meie satelliiditehnoloogia üleilmselt viie parema sekka,» tsiteeris Yonhap kaitseministeeriumi ametnikku.

Vähem kui kaks nädalat tagasi lennutas Pyongyang edukalt orbiidile oma luuresatelliidi.

«Kuni praeguseni toetus Lõuna-Korea suuresti USA hallatavatele luuresatelliitidele», mis puudutab Põhja-Korea seiret, ütles Sangji ülikooli sõjaliste uuringute professor Choi Gi-il uudisteagentuurile AFP.

Kuigi Lõuna-Koreal on juba mõnda aega Maa kohal oma sõjaväeline sidesatelliit, siis läks Soulil palju kauem aega oma sõjaväelise luuresatelliidi orbiidile lennutamiseks, kuna tehnoloogilised takistused olid sel teel märksa kõrgemad, sõnas Choi.

Asjatundjate sõnul suurendas toimiva luuresatelliidi orbiidile jõudmine stalinistliku riigi luurevõimekust märgatavalt, seda eriti Lõuna-Korea kohta, kust kogutakse võimalike sõjaliste kokkupõrgete tarbeks väärtuslikku teavet.

Alates läinud nädala stardist väidab Põhja-Korea, et nende uus luuresatelliit kogus pildimaterjali USA ja Lõuna-Korea oluliste sõjaväeliste objektide, aga ka Itaalia pealinna Rooma kohta.

Samas ei ole Pyongyang avaldanud ühtegi satelliidifotot, mida nad väidavad endal olevat.

Põhja-Korea satelliidi Malligyong-1 start oli Pyongyangi kolmas katse saata selline luuresatelliit orbiidile, mais ja augustis kaks katset nurjusid.

Souli kohaselt sai Põhja-Korea tehnilist abi Moskvalt, seda vastutasuks relvatarnete eest Venemaale, mis kasutab seda oma agressioonisõjas Ukraina vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles