ÜRO kohus vaeb plahvatusohtlikku Venezuela-Guyana piiritüli

Copy
Essequibo jõgi voolab läbi Kurupukari piiriületuspunkti Guyanas. Venezuela on pikka aega ihunud hammast Guyanale kuuluvale Essequibo piirkonnale, mis on suurem kui Kreeka ja kus on rikkalikult maavarasid, sealhulgas hiljuti avastatud suured naftareservid.
Essequibo jõgi voolab läbi Kurupukari piiriületuspunkti Guyanas. Venezuela on pikka aega ihunud hammast Guyanale kuuluvale Essequibo piirkonnale, mis on suurem kui Kreeka ja kus on rikkalikult maavarasid, sealhulgas hiljuti avastatud suured naftareservid. Foto: Juan Pablo Arraez / AP / Scanpix

ÜRO kõrgeim kohus tegi reedel korralduse Venezuelale vältida igasugust tegevust, mis võiks seada ohtu hetkeseisu suhetes Guyanaga, seda kaks päeva enne tõenäoliselt plahvatusohtlikku referendumit küsimuses vaidlusaluse naftarikka maa-ala üle kahe riigi vahelises tülis.

Rahvusvaheline Kohus (ICJ) ütles ilma otsesõnu 3. detsembrile kavandatud rahvahääletust mainimata, et Venezuela peab hoiduma igasugusest tegevusest, mis võiks muuta hetkeolukorda vaidlusaluse territooriumi puhul.

Kohus tegi ühtlasi korralduse mõlemale osapoolele hoiduda igasugusest tegevusest, mis võiks raskendada või pikendada kohtuvaidlust või muuta selle lahendamist keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles