MÕRV SARDIINIGA Prantsuse restoranijuht sai kliendi botulismisurma tõttu süüdistuse tapmises

Copy
Tchin Tchini veinibaar Bordeaux's, kus septembri keskel vallandus ulatuslik botulismipuhang.
Tchin Tchini veinibaar Bordeaux's, kus septembri keskel vallandus ulatuslik botulismipuhang. Foto: Sophie Garcia / AP / Scanp

Prantsusmaal Bordeaux’s tegutseva restorani juhile esitati süüdistus tahtmatus tapmises, kuna toidukohta külastanud noor naine suri septembris pärast valedel tingimustel säilitatud sardiinide söömist botulismi.

Lisaks 32-aastasele kreeklannale, kelle elu Tchin Tchini veinibaaris söömine nõudis, haigestus veel 16 inimest, neist suurem osa välismaalased, kes olid parasjagu Bordeaux’s ragbi maailmameistrivõistluste matše jälgimas, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Tuvastati mitmesuguseid hügieenieeskirjade rikkumisi ettevõtte juhi poolt, eriti seoses isevalmistatud konservidega,» ütles vanemprokurör Frederique Porterie avalduses.

Restoranijuht võeti vahi alla üleeile ning eile esitati talle süüdistus tahtmatus tapmises ja vigastuste tekitamises, teiste inimeste elu ohtuseadmises, ohus oleva isiku abita jätmises ning saastunud või mürgise toidu müümises.

Kuigi restoranipidaja on praeguseks vahi alt vabastatud, on ta politsei järelevalve all ja talle on keelatud kuni kohtuprotsessini igasugune toitlustamisega seotud töö.

Kui mees peaks mõistetama süüdi, võib teda oodata kahe kuni viie aasta pikkune vangistus ja kuni 600 000 euro suurune trahv.

Botulism on haruldane, kuid tõsine neuroloogiline haigus, mis lõppeb surmaga viiel kuni kümnel protsendil juhtudest. Haigust põhjustab tugev mürkaine botuliin, mida toodab bakter, mis võib elada halvasti säilitatud ja valesti steriliseeritud toidus.

Haigus võib häirida nägemist, takistada haigetel neelamist või rängematel juhtudel halvata lihaseid, seejuures eriti hingamiselundkonna lihaseid, mis võib päädida surmaga.

Prantsuse tervishoiuasutuste ja politseiuurimise käigus selgus, et veinibaaris serveeritud saastunud sardiinidega puutus kokku umbes 25 inimest.

Prokuratuuri teatel kestab praegu uurimine kannatanute ravi asjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles