INTERVJUU Venemaa invasiooni õppetunnid võivad julgustada Pekingit Taiwanil

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Paljud Aasia riigid ütlevad, et Venemaa peab Ukrainas lüüa saama, vastasel korral võivad autoritaarsed režiimid saada julgustust, ütleb Jaapani kaitseekspert professor Tetsuo Kotani. 
Paljud Aasia riigid ütlevad, et Venemaa peab Ukrainas lüüa saama, vastasel korral võivad autoritaarsed režiimid saada julgustust, ütleb Jaapani kaitseekspert professor Tetsuo Kotani. Foto: Eero Vabamägi

Venemaa täiemahuline invasioon Ukrainasse on muutnud Aasia riigid julgeolekuolukorra suhtes realistlikumaks ja pannud valvsalt jälgima Hiina Rahvavabariigi samme Taiwanis, ütleb Meikai ülikooli professor ja Jaapani rahvus­vaheliste suhete instituudi vanem­teadur Tetsuo Kotani.

Hiina majanduslik võim on Venemaa omast palju suurem ja sissetungi korral Taiwanisse ei peaks Peking muretsema sanktsioonide pärast, leiab Kotani.

Kuidas on sõda Ukrainas muutnud julgeolekuolukorda ning valitsuste riskihinnanguid Ida-Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas?

Enamik Aasia riike toetas Venemaa invasiooni hukkamõistvat ÜRO resolutsiooni ja valitseb üldine arvamus, et rahvusvahelist õigust rikkuv invasioon on vastuvõetamatu.

Ainult viis riiki – Jaapan, Lõuna-Korea, Austraalia, Uus-Meremaa ja Singapur, lisaks Taiwan – on sanktsioonirežiimiga ühinenud. Ühest küljest mõistavad Aasia riigid invasiooni hukka, teisalt aga kardavad paljud neist sanktsioonide kehtestamist, sest neil on Venemaaga tihedad majanduslikud sidemed.

Paljud Aasia riigid on mõistnud, et sõda võib puhkeda ka 21. sajandil. Olime mures võimalike kokkupõrgete pärast Taiwani väinas juba enne, kui Venemaa alustas oma invasiooni Ukrainasse.

Aga nüüd usub üha enam inimesi, et Hiina võib mõne aasta jooksul Taiwanisse tungida ja see on põhjus, miks paljud Aasia riigid on diplomaatilistes avaldustes esinenud üleskutsetega stabiilsuse säilitamiseks Taiwani väinas.

Ütleksin, et paljud Aasia riigid on muutunud julgeolekuolukorra suhtes realistlikumaks. Ning paljud Aasia riigid ütlevad nüüd, et Venemaa peab Ukrainas lüüa saama, vastasel korral võivad autoritaarsed režiimid – nende seas Hiina – saada julgustust, et proovida teha sama ja tungida naaberriikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles