Ukraina orvud õpivad leinalaagrites sõjatraumadega toime tulemist

Postimees
Copy
Koerateraapia tund, mis korraldati sõjas langenud Ukraina sõdurite lastele Kiievis 12. oktoobril 2023. aastal.
Koerateraapia tund, mis korraldati sõjas langenud Ukraina sõdurite lastele Kiievis 12. oktoobril 2023. aastal. Foto: ALEX BABENKO / AP / SCANPIX

Ukraina lastele, kellest paljud on pidanud Venemaa agressioonisõja tõttu kogema mõeldamatuid õudusi, korraldatakse nendega toimetulekuks leinalaagreid.  

Eelmisel aastal leidis 15-aastase Juri Netšiporenko lugu, kelle isa tapeti Butšas ta silma all, laialdaselt meedias kajastust. Juri oli oma isa Ruslaniga jalgrattaga läinud tänavale, et uurida, kas kõlakad saabunud humanitaarabist vastavad tõele. Neid peatas Vene sõdur, kes nende pihta tule avas. Juri, keda tabas kuul kätte, mängis oma maha langenud ning verest nõretava isa kõrval surnut, kuni sõdur lahkus, ning põgenes seejärel.

Juri antud intervjuudest sai inspiratsiooni 38-aastane ettevõtja Oksana Lebedeva, kes sai aru, et tuhanded Ukraina lapsed seisavad silmitsi sarnaste traumadega nagu Juri, ning iga järgneva sõjapäevaga suureneb Ukrainas orbude arv, vahendab The Economist. Ta asutas MTÜ Gen.Ukrainian, mis korraldab Ukraina lastele leina ning muude sõjatraumadega toimetulekuks kolme nädala pikkusi laagreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles