ELi uus tehisintellekti määrus keelab põhiõigusi ohustavad süsteemid

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Ühendkuningriigi korraldatud tehisintellekti ohutuse tippkohtumisel 2. novembril 2023. aastal.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Ühendkuningriigi korraldatud tehisintellekti ohutuse tippkohtumisel 2. novembril 2023. aastal. Foto: Joe Giddens / Pool / AFP / Scanpix

Euroopa Parlament ja nõukogu saavutasid reedel poliitilise kokkuleppe tehisintellekti määruse suhtes, mille kohta komisjon tegi ettepaneku 2021. aasta aprillis ning uus määrus keelab inimeste põhiõigusi ohustavad süsteemid.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et tehisintellekt juba muudab meie igapäevaelu ning see on alles algus. «Tehisintellekti arukas ja laialdane kasutamine võib tuua meie majandusele ja ühiskonnale tohutut kasu. Seepärast on mul väga hea meel Euroopa Parlamendi ja nõukogu poliitilise kokkuleppe üle. ELi tehisintellekti reguleeriv õigusakt on esimene terviklik tehisintellekti käsitlev õigusraamistik kogu maailmas. Seega on see ajalooline hetk,» märkis ta.

«Tehisintellekti määrus viib Euroopa väärtused üle uude ajastusse ja aitab edendada vastutustundlikku innovatsiooni Euroopas. See tagab inimeste ja ettevõtjate ohutuse ja põhiõigused ning toetab seega usaldusväärse tehisintellekti arendamist ja kasutuselevõttu ELis. Määrus on oluline samm inimkeskse tehisintellekti ülemaailmsete reeglite ja põhimõtete väljatöötamisel,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles