Iraan ei lase Sahharovi preemia laureaadi lähedasi tseremooniale

BNS
Copy
Meeleavaldaja Iraani moraalipolitsei poolt 2022. aasta septembris toimunud arreteerimise järel kinnipeetuna surnud Mahsa Amini portreega 23. mail 2023. aastal Iraani saatkonna juures toimunud meeleavaldusel Pariisis.
Meeleavaldaja Iraani moraalipolitsei poolt 2022. aasta septembris toimunud arreteerimise järel kinnipeetuna surnud Mahsa Amini portreega 23. mail 2023. aastal Iraani saatkonna juures toimunud meeleavaldusel Pariisis. Foto: TERESA SUAREZ / EPA / SCANPIX

Euroopa Parlamendi liikmed, nende hulgas väliskomisjoni aseesimees Urmas Paet, saatsid Iraani võimudele kirja, kus nõutakse Euroopa Liidu Sahharovi preemia saanud Mahsa Amini perekonna lubamist auhinnatseremooniale Strasbourgis.

Perekonna advokaadi teatel ei lubanud Iraani valitsus Amini perekonda väljuva lennuki pardale ning nende passid konfiskeeriti.

Mahsa Amini oli noor naine, kelle kombluspolitsei surnuks peksis, kuna ta liikus tänaval ilma kohustusliku peakatteta. See tõi kaasa ulatuslikud meeleavaldused. Euroopa Parlament valis 2023. aasta Sahharovi mõttevabaduse auhinna laureaadiks just Mahsa Amini ja Iraani naised, kes tulid režiimi vastu tänavatele loosungiga «Naine! Elu! Vabadus!».

«On oluline, et Mahsa Amini perekond jõuaks Euroopa Parlamenti Strasbourgis, et võtta vastu Sahharovi auhind,» ütles Paet. «See auhind on pühendatud neile vapratele Iraani naistele, kes on kaotanud oma elu, võideldes just sellise represseeriva Iraani valitsuse vastu, kes oma kodanike vabadusi ning õigusi piirab,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles