Teadmata kohta viidud Navalnõiga pole juba päevi mingit sidet (1)

Copy
Vladimiri oblastis karistuskoloonias viibinud Aleksei Navalnõi osalemas tänavu aprillis video vahendusel kohtuistungil.
Vladimiri oblastis karistuskoloonias viibinud Aleksei Navalnõi osalemas tänavu aprillis video vahendusel kohtuistungil. Foto: Julia Morozova / Reuters / Scanpix

Vene vangistatud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi kaastöötajate teatel on ta viidud ära Vladimiri oblastis asuvast IK-6 nime kandvast karistuskolooniast ning tema praegune asukoht on teadmata.

«Nad tulid just välja IK-6-st Melehhovos ja ütlesid advokaadile, et vang Navalnõi pole enam nende kinnipeetavate nimekirjas,» kirjutas Navalnõi pressiesindaja Kira Jarmõš sotsiaalmeediakeskonnas X. «Nad keelduvad ütlemast, kuhu ta on üle viidud.»

Vene vanglaamet ei teata üldjuhul kinnipeetava üleviimisest enne, kui protseduur on lõpule viidud, vahendas Raadio Vaba Euroopa.

Varem ütles Jarmõš, et Navalnõi meeskonnal pole olnud temaga võimalik ühendust saada juba kuus päeva ja advokaate pole lubatud Navalnõiga karistuskolooniasse kohtuma alates 6. detsembrist.

Täna hommikul oleks Navalnõi pidanud osalema videosilla teel Kovrovi linnakohtu istungil, kuid karistuskoloonia esindajad väitsid, et videoühendust ei saanud luua juba eelmise nädala keskpaigast kestva elektriprobleemi tõttu.

Navalnõi abid on arvestanud, et opositsiooniliider viiakse ilmselt rangema režiimiga kolooniasse pärast seda, kui augustis mõisteti talle veel 19 lisa vangla-aastat, vahendas Reuters.

Kaastöötajate sõnul jäi Navalnõi novembri lõpus või detsembri alguses haigeks. Väidetavalt olla teda hoitud ilma toiduta ja kehvalt ventileeritud üksikkongis ning tema jalutamise aega olla kärbitud miinimumini.

Valge Maja väljendas muret seoses teadetega, mille kohaselt ei ole Navalnõi abilised kuulnud temast juba pea nädal aega. «Oleme sügavas mures nende teadete peale,» ütles riikliku julgeolekunõukogu kõneisik John Kirby ajakirjanikele presidendilennuki Air Force One pardal. «Ta tuleks viivitamatult vabaks lasta.»

Vene võimud on oma poliitilise vastase, 47-aastase Navalnõi mõistnud vangi enam kui 30 aastaks eri kuritegude eest, sealhulgas väidetavalt äärmusluse tõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles