ÕIGUSE JA ÕIGLUSE VÕIMU LÕPP Poola parlament lükkas tagasi ettepaneku parempoolsest valitsusest (1)

Copy
Kodanikekoalitsioon liider, Poola ekspeaminister ja Euroopa Ülemkogu endine alaline eesistuja Donald Tusk kuulab pärast hääletust, kui opositsioonilisse allianssi kuuluv parlamendiliige Bory Budka esitab tema kandidatuuri peaministriks.
Kodanikekoalitsioon liider, Poola ekspeaminister ja Euroopa Ülemkogu endine alaline eesistuja Donald Tusk kuulab pärast hääletust, kui opositsioonilisse allianssi kuuluv parlamendiliige Bory Budka esitab tema kandidatuuri peaministriks. Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS / Scanpix

Poola parlament lükkas täna eeldatult tagasi ettepaneku senise peaministri Mateusz Morawiecki parempoolse valitsuse jätkamisest, mis tähendab nüüd rohelist tuld Euroopa Liidu meelsete jõudude koalitsioonile esitada oma nägemus järgmise valitsuse koosseisust.

Pärast hääletust alamkojas, mida kontrollivad valimistel kokku parlamendienamuse jagu mandaate saanud Euroopa-meelsed jõud, valitakse esmalt välja järgmine peaministrikandidaat. Ülima tõenäosusega esitatakse sellele kohale opositsioonilise alliansi liider, Poola ekspeaminister ja Euroopa Ülemkogu endine alaline eesistuja Donald Tusk.

EL-i meelsed erakonnad, kes lubasid parandada Poola suhteid Brüsseliga ja viia läbi liberaalsed reformid, võitsid 15. oktoobri valimistel parlamendis enamuse, kuid senise valitsuse liitlane president Andrzej Duda tegi esimesena valitsuse moodustamise ülesandeks senisele võimuparteile Õigus ja Õiglus (PiS).

Kui parlament on Tuski peaministrikandidaadiks nimetanud, esitab ta teisipäeval oma programmi parlamendile, kes paneb selle usaldushääletusele. Tuski valitsus võib anda ametivande juba kolmapäeval.

Tuski Kodanikekoalitsioonil on koos liitlastega 460-kohalises parlamendis 248 mandaati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles