Linnuteel võib leiduda miljardeid super-Maasid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA sellel kuul väljastatud foto Linnuteest.
NASA sellel kuul väljastatud foto Linnuteest. Foto: SCANPIX

Punaste kääbustähtede uurimisel selgus, et Linnuteel võib olla miljardeid Maa-sarnaseid eluks kõlbulikke kiviplaneete, teatasid täna Euroopa astronoomid.

Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO) kohaselt leiti 102 punase kääbustähe vaatlemisel üheksa «super-Maad».

Super-Maad on kiviplaneedid, mis tiirlevad ümber oma tähe nn Goldilocki piirkonnas, kus on võimalikuks eluks kõlbulik temperatuur. Goldilocki piirkonnas pole planeet põlenud ega külmunud ning vesi võib vedelas olekus eksisteerida.

ESO Tšiili Atacama kõrbes peatuv teadusgrupp kasutas 3,6-meetrist teleskoopi, mis on tuntud ka kui HARPS.

«HARPS-iga tehtud uuringud on tõestanud, et ligi 40 protsendil punastest kääbustähtedest on oma super-Maa, kus vesi võib vedal kujul eksisteerida,» ütles teadlane Xavier Bonfils

«Kuna punased kääbustähed on tavalised - Linnuteel leidub neid umbes 160 miljonit - siis on ainuüksi meie galaktikas kümneid miljoneid sarnaseid planeete,» ütles ta kolmapäeval avadatud ESO pressiteates.

ESO hinnangul võib Maast vähem kui 30 valgusaasta kaugusel olla sadakond super-Maad. Kosmilises mõõtkavas on see küll väike vahemaa, ent inimkonnale teadaoleva tehnoloogia jaoks küündimatu kaugus.

Päikesesüsteemiväliste planeetide entsüklopeediast selgub, et alates 1995. aastast on avastatud 763 eksoplaneeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles