ÜLEVAADE «Tähelepanu, valmis olla, läks!». Poola seim avas Tuskile tee riigitüüri juurde (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Tõenäoliselt juba lähipäevil Poola peaministriks kerkiv Donald Tusk esmaspäeval seimi saalis. 
Tõenäoliselt juba lähipäevil Poola peaministriks kerkiv Donald Tusk esmaspäeval seimi saalis. Foto: Imago/damian Burzykowski/Scnapix

Poola seim hääletas esmaspäeval maha kaheksa aastat valitsenud parempopulistliku Õiguse ja Õigluse (PiS) peaministrikandidaadi Mateusz Morawiecki ja nimetas oma kandidaadiks valitsusjuhi kohale Kodanikeplatvormi (PO) juhi Donald Tuski.

Täht-tähelt põhiseaduslikku korda järginud etendus parlamendis oli paljudele poolakatele aga sedavõrd suur sündmus, et nad soovisid seda jälgida lausa kinoekraanilt. Kui Varssavi kuulsas kultuuri ja teaduse palees asuv Kinoteka teatas, et kannab sel nädalal üle seimiistungeid, kadusid tasuta pakutud piletid mõne minutiga.

«Esimene saal, umbes 250 kohta, täitus kiiresti,» ütles kino esindaja Karolina Fornal veebilehele Wirtualna Polska. Kui eilseteks linastusteks oli ootejärjekorras paar tuhat inimest, siis saadaval oli veel kohti teisipäevase ja kolmapäevase seimi istungi vaatamisele, kus Tuski valitsuse ametisse saamine peaks lõpule viidama.

Endisest telesaatejuhist parlamendi spiikri Szymon Hołownia taktikepi all on ka seimi YouTube’i kanali tellijate arv kuu ajaga kasvanud umbes 40 000-lt ligi 480 000-le, teenides ära hüüdnime Seimflix.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles