AK Läti sai jõulukingiks uued elektrirongid

Veiko Spolitis
Copy
Eilsest sõidavad Lätis uued Škoda elektrirongid. Pildil Riia keskvaksal.
Eilsest sõidavad Lätis uued Škoda elektrirongid. Pildil Riia keskvaksal. Foto: Evija Trifanova/LETA/Scanpix

Lõppev aasta on kulgenud Lätis uhiuuel laululaval üldlaulupidude 150. aasta juubelipidustuste tähe all ja uue valitsuse ootel. Üldlaulupidu pole mitte ainult võimalus kuulata ja näha rahvuskultuuri aardeid, vaid sel ajal on lätlastel kogu maailmast põhjust kodumaal käia ja parema tuleviku üle arutada.

Ajal, kui tuhanded koorilauljad ja tantsijad harjutasid oma esinemisi, arutas poliitiline ladvik uue valitsuse koalitsiooni koosseisu üle. Just enne laulupeo algust valis Läti seim üheteistkümnendaks Läti presidendiks endise välisministri Edgars Rinkēvičsi.

Kuna kaks eelmise valitsuse erakonda, konservatiivsed Rahvuslik Liit ja Ühendnimekiri ei valinud endise välisministri poolt, siis oli selge, et toonase peaministri Krišjānis Kariņši pakutud rahvusliku ühtsuse valitsuskoalitsioonist midagi välja ei tule. Suviste kõneluste käigus parlamendis esindatud erakondade vahel sai selgeks, et Evika Siliņa uuenduskuuri saanud valitsus ei erine suuresti oma eelkäijatest, kui siis ainult uute partnerite poolest. Roheliste ja Põllumeeste Liidu ja Progressiivsete erakonnaga valitsuskoalitsioonil on vaid napp enamus – viiskümmend kaks häält sajaliikmelises parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles