HULK RIKKUMISI Vaatlejad täheldasid Serbia valimistel häälte ostmist, valimiskastide toppimist

Copy
Serbia president Aleksandar Vučić hääletamas erakorralistel parlamendi- ja kohalikel valimistel Belgradis.
Serbia president Aleksandar Vučić hääletamas erakorralistel parlamendi- ja kohalikel valimistel Belgradis. Foto: Milos Miskov / betaphoto / sipa / Scanpix

Rahvusvaheliste vaatlejate rühm kritiseeris jõuliselt Serbia valimisi ja tõi esile hulga rikkumisi, sealhulgas häälte ostmist ja niinimetatud valimiskastide toppimist ehk eelnevalt täidetud sedelite seadusvastast lisamist valimisurnidesse.

Eelnevalt süüdistas opositsioon võimuerakonda valimispettuse korraldamises.

«Valimispäev kulges sujuvalt, ent seda varjutasid eraldiseisvad vägivaldsed juhtumid, protseduurilised rikkumised ja sagedased kaebused valijate bussidega hääletama organiseerimises võimuerakonna toetuseks kohalikel valimistel,» ütlesid vaatlejad, kelle hulgas olid ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad.

Nende sõnul täheldati tõsiste rikkumiste juhtumeid nagu häälte ostmine ja suure koguse eeltäidetud sedelite lisamine valimiskastidesse.

Serbias hääletati eile kohalikel ja parlamendivalimistel.

Serbia president Aleksandar Vučić teatas eile hilisõhtul, et tema partei saavutas parlamendivalimistel ülekaaluka võidu, kuigi häältelugemine oli siis alles pooleli.

«Meil on parlamendis absoluutne enamus 127 kohaga,» kinnitas Vučić ajakirjanikele.

Serbia parlamendis on kokku 250 kohta.

Ametlikud tulemused pidi välja kuulutatama alles täna hilisõhtul, kuid president näis edus kindel olevat vaid mõni tund pärast valimisjaoskondade sulgemist.

Vučići parempopulistlikul Serbia Progressiivsel Parteil (SNS) on kindel edumaa opositsiooni koalitsiooni ees, näitasid gallupifirma Ipsos viimase küsitluse tulemused. Parteil on aga kindlasti oodata tugevat konkurentsi pealinnas Belgradis ja seda eriti opositsiooniparteidelt ja kandidaatidelt, keda ühendab loosung «Serbia vägivalla vastu».

SNS väitis täna õhtupoolikul, et nemad võitsid siiski Belgradis kohalikel valimistel.

2022. aasta valimistel sai SNS 120 kohta, mis viis koalitsioonivalitsuseni.

«Minu ülesanne oli teha kõik endast olenev, et tagada parlamendis absoluutne enamus,» kiitis president ajakirjanikele.

Vučić on olnud viimase kümne aasta jooksul president, peaminister ja asepeaminister ning on oma võimuhaaret tugevdanud kontrollides sisuliselt suurt osa meediast ja valitsusasutustest.

Opositsioon lootis kõrgele valimisaktiivsusele, mis võinuks tulemused nende kasuks pöörata.

Samuti on opositsioon seadnud kahtluse alla valimiste legitiimsuse. Süüdistuste kohaselt lubas valitsus suurusjärgus umbes 40 000 registreerimata valijat naaberriigist Bosniast tulla valimispäeval ebaseaduslikult pealinna Belgradi oma häält andma.

Opositsioon kutsus üles suurtele meeleavaldustele täna hilisõhtuks Belgradi tänavatele, et protestida valimistulemuste vastu.

Valitsus on süüdistused tagasi lükanud, peaminister Ana Brnabić ütles, et need esitati vaid kaose tekitamiseks.

Kuigi Vučić ise ei osalenud valimistel, nähakse neis usaldushääletust tema valitsusele.

Vučić on vilunud köielkõndija lääne ja ida vahel, lubades hoida Serbiat ühest küljest Euroopa Liidu liikmesuse teel, ent jäädes samas sõbralikuks Venemaaga, samal ajal ka flirtides Hiina ja Washingtoniga.

Kreml tervitas esmaspäeval Serbia Moskva-meelse presidendi erakonna võitu nädalavahetuse parlamendivalimistel.

«Tervitame härra Vučići saavutust,» ütles Kremli kõneisik Dmitri Peskov, kes avaldas lootust, et valimistulemus «tugevdab veelgi kahe riigi sõprust».

Ka Ungari vastuoluline peaminister Viktor Orbán kiitis Serbia presidenti, nimetades tema erakonna edu «ülekaalukaks valimisvõiduks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles