Islandi teadlane: laavat voolab lõhest koguni kolmes suunas (1)

Postimees
Copy
Grindaviki lähistel hakkas purskama vulkaan.
Grindaviki lähistel hakkas purskama vulkaan. Foto: Islandi tsiviilkaitseamet / EPA / Scanpix

Islandi vulkanoloog Þorvaldur Þórðarson ütles riigi ringhäälingule RUV, et Grindavikist põhjas purskama hakanud vulkaani edasise tegevuse kohta on väga raske midagi prognoosida.

«See sõltub sellest, millises suunas laavavool läheb. See võib üsna lühikese aja jooksul jõuda mõne suure taristuobjekti lähedale,» märkis teadlane, avaldades heameelt tõkete üle, mida suudeti viimastel nädalatel Svartsengi ja Bláa lónidi juurde püstitada.

Laavat voolab lõhest nii põhja kui ka lääne poole ning praegu näib, et väga tugev hoovus on ka ida suunas,» raporteeris Þórðarson. Laavat voolab ühes tunnis poole kuni ühe kilomeetri võrra edasi.

Samas märkis ta, et endiselt on kaks linnalist asulat ohus. «Põhja suunduv voog võib liikuda Reykjanesbrauti (kiirtee, mis kulgeb mööda Reykjanesi poolsaare põhjakallast pealinna poole – toim) suunas ja tagasi Voguri poole, seega on meil kaks linnapiirkonda, mis on teatud ohus,» ütles teadlane.

Þórðarsoni sõnul on kõige parem stsenaarium, kui laava voolaks võimalikult palju loode suunas, Svartsengist põhja pool on lohud, mis võivad vastu võtta päris palju laavat,» ütles ta, kuid nentis, et piirkonnas on siiski olulised veetorud, mis võivad sattuda ohtu.

Vulkanoloogi sõnul on hetkel positiivne, et tuule suund on soodne ning viib vulkaanist levivad väävliaurud elanikkonnast eemale.

Välisministeeriumi reisihoiatus

Seoses vulkaanipurskega Grindaviki linnast põhja pool, soovitab välisministeerium enne reisi jälgida olukorda Reykjanesi piirkonnas veebilehel https://safetravel.is/. Reisi planeerides soovitame külastada ka veebilehte Reisi Targalt https://reisitargalt.vm.ee/riigid/island/ , kus on mitmeid kasulikke linke ja info konsulaarabi saamise kohta.

Ühtlasi soovitab välisministeerium alati oma reisi registreerida Reisi Targalt portaalis https://reisitargalt.vm.ee/registreeri-reis/ Lühiajalise välisriigis viibimise registreerimise eesmärk on tagada konsulaarkaitse ja -abi Eesti kodanikule või välismaalase passi omanikule, kes viibib välisriigis turistina või töölähetuses.

Eestil puudub Islandil välisesindus. Konsulaarabi saab Eesti saatkonnast Oslos, Eesti aukonsulilt Reykjavíkis või lähimast Euroopa Liidu liikmesriigi esindusest. Vajadusel on võimalik abi saamiseks pöörduda välisministeeriumi poole numbril +372 5301 9999.

19. detsembri seisuga ei ole Reisi Targalt portaalis oma lühiajalist viibimist Islandil registreerinud ükski Eesti kodanik.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles