Poola uus valitsus vallandas vastuolulised riigimeedia juhid (2)

Copy
PiSi korraldatud meeleavaldus eelmisel nädalal riigimeedia peakorteri ees.
PiSi korraldatud meeleavaldus eelmisel nädalal riigimeedia peakorteri ees. Foto: Mikolaj Janeczek / Imago / Scanpix

Poola uus valitsus teatas täna, et vallandab vastuoluliste riigimeedia väljaannete juhid, kes tegutsesid paljude hinnangul parempopulistide kaheksa-aastase võimu ajal vaid valitsuse ruuporina.

Riigitelevisiooni, riigiraadio ja riikliku uudisteagentuuri juhatuse esimehed ning juhatused vallandati, ütles Poola kultuuriminister avalduses, viidates uue parlamendi otsusele taastada õiguskord ning avaliku meedia erapooletus ja usaldusväärsus.

Õiguse ja Õigluse (PiS) partei valitsusajal süüdistati riigimeediat sageli kallutatud uudistes, valitsuspropaganda edastamises ja opositsiooni ründamises.

Uus valitsuskoalitsioon võttis eile vastu resolutsiooni, milles nõuti erapooletu ja usaldusväärse avaliku meedia taastamist.

PiSi saadikud korraldasid seepeale riigitelevisiooni hoonetes istumisprotesti ja lasid end koos teletöötajatega pildistada.

PiSi endine kultuuriminister Piotr Gliński leidis, et riigimeedia juhtide väljavahetamine on seadusevastane.

«See on selgelt rünnak vabale meediale, see on seaduserikkumine,» ütles ta.

Opositsioon ja vabaühendused süüdistasid PiSi valitsust püüdes sõltumatu ajakirjandus vaikima sundida ja väljendusvabadust piirata.

Maailma meedia järelevalveorganisatsioon Reporters Without Borders (RSF) ütles 2020. aastal, et Poola riigimeedias valitsevad parteidiskursus ja vaenukõne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles