Tsahkna The Guardiani arvamusloos: maailma ähvardab impeeriumite jõupoliitika naasmine (6)

Postimees
Copy
Välisminister Margus Tsahkna täna enne riigikogu infotundi.
Välisminister Margus Tsahkna täna enne riigikogu infotundi. Foto: Tairo Lutter

Rahvusvaheliste organisatsioonide jõuetuse tõttu on kahanemas usaldus nende vastu, mis ähvardab lõhkuda reeglitepõhise maailmakorra ja viia impeeriumite aja naasmiseni, kus maksab tugevama jõud, kirjutab Eesti välisminister Margus Tsahkna täna Briti ajalehes The Guardian avaldatud arvamusloos.

«Meie reeglipõhine maailm on rahu triumf sõja üle. Vähemalt nii on seda lugu räägitud viimased kaheksa aastakümmet,» alustab Tsahkna oma kirjutist. «Ometi ei usu üha rohkem inimesi kogu maailmas enam sellesse loosse. Selle lubaduse on purustanud täiemahulise agressiooni naasmine Venemaa tegevuse tulemusel üheskoos kogu maailmas süveneva ebastabiilsusega. Oleme tunnistajaks õudustele, mille see süsteem pidanuks juba ammu kõrvaldama.»

Välisministri väitel näivad rahvusvahelised institutsioonid pahatihti jõuetud tõsiste väljakutsetega telemiseks ja halvimal juhul on kaasosalised probleemide kujunemises. «Kuna usaldus väheneb kiiresti, ähvardab kogu süsteemi kokkuvarisemine. See tähendaks tagasipöördumist impeeriumite ajastu juurde, kus jõud annab õiguse ja kõik kannatavad,» lisab Tsahkna.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles