OHU KORRAL KAAGUTA Brasiilia vangla pani koerte asemel kurikaelu valvama haned

Postimees
Copy
Valvurhanede karja juht Piu-Piu jalutab koos inimkolleegidega São Pedro de Alcantara kinnipidamisasutuse müüri ääres Brasiilia Santa Catarina osariigis.
Valvurhanede karja juht Piu-Piu jalutab koos inimkolleegidega São Pedro de Alcantara kinnipidamisasutuse müüri ääres Brasiilia Santa Catarina osariigis. Foto: Anderson Coelho / Reuters / Scanpix

Brasiilia lõunaosa Santa Catarina osariigi vanglamüüride veerel paterdab hanekari, kes on võtnud koertelt üle kohustuse käia patrullis ja hoolitseda selle eest, et kinnipeetavad plehku ei pane.

Tehes vahepeal pause São Pedro de Alcantara vangla territooriumile rajatud tiigi ääres, kõnnivad hellitavalt haniagentideks nimetatud kaagutavad sulelised ringi rohealal kinnipidamisasutuse sisemise aia ja välimise müüri vahel, vahendas Reuters.

Vanglapersonali sõnul muudab hanede valvsus nad täiuslikuks valveloomaks, kes on oma töös isegi osavamad kui tavaliselt kasutatavad koerad.

«Meil on elektrooniline valve, füüsiline valve, kriminaalpolitseinikud ja valvurid müüril ja lõpuks ka hanede valve, mis asendas koerad,» selgitas uudisteagentuurile vangla direktor Marcos Roberto de Souza.

Väikest suleliste patrulli juhib hani nimega Piu-Piu. Iga kord, kui vanglaametnikud hõikavad tema nime, vastab juhthani iseloomuliku kaagutusega.

Souza sõnul on hanekarja eest hoolitsemine odavam kui koerte kasvatamine ja samal ajal ei kujuta linnud endast kellelegi ohtu.

Kõnealuses kinnipidamisasutuses toetab valvurlindude kasutamist ka ümbritsev keskkond. «Mis puutub São Pedro de Alcantarasse, siis seda asukohta on iseenesest lihtne jälgida, kuna öösiti on väga vaikne. Isegi päeval, nagu näha, on tegemist väga vaikse kohaga ja öösel seda enam… Ma arvan ka, et üksuse logistika ja kuidas see oli üles ehitatud soodustab niisugust turvamist hanekarjaga,» rääkis Reutersile vanglajuht Souza.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles