VIDEO Praha ülikoolis hukkus tulistamises 14 inimest, kümned said viga

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Korrakaitsjad piirasid ümber Praha kesklinnas Karli ülikooli filosoofiateaduskonna, kus leidis aset tulistamine, milles hukkus mitu inimest.
Korrakaitsjad piirasid ümber Praha kesklinnas Karli ülikooli filosoofiateaduskonna, kus leidis aset tulistamine, milles hukkus mitu inimest. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Tšehhi pealinnas Prahas toimus Karli ülikooli õppehoones tulistamine. Kohaliku päästeteenistuse teatel sai surma 14 inimest, nende seas ka tulistaja ise. Vähemalt 25 inimest sai haavata.

«Praeguse seisuga kaotas elu 14 inimest ja vähemalt 25 on haavatud,» ütles Tšehhi politseiülem Martin Vondrasek neljapäeva õhtul ajakirjanikele.

Päästeteenistus teatas, et kümme inimest sai raskelt haavata ja vähemalt viis keskmiselt raskes seisundis. Umbes 10 inimest sai kergemalt viga.

Siseminister Vít Rakušan ütles, et miski ei viita tulistamise seotusele rahvusvahelise terrorismiga.

Tulistamine leidis aset Praha vanalinnas asuva Karli ülikooli filosoofiateaduskonna õppehoones Jan Palachi väljakul. Politsei suutis hoone evakueerida ning soovitas tungivalt inimestel piirkonnast eemale hoida. Võimud sulgesid kogu ümbritseva ala.

Praha linnapea Bohuslav Svoboda väitel hüppas tulistaja hoonest alla ennast surnuks, vahendab Lidovky.cz. Sündmuskohale saabunud siseministri Vít Rakušani sõnul tegutses tulistaja üksinda.

Kesk-Böömimaa politseiteenistuse teatel oli tulistajaks 24-aastane David K, keda ametivõimud juba varem otsisid, kuna tema isa leiti varem päeval Kladno linna lähistel Hostouňist surnuna.

Karli ülikoolis maailma ajalugu tudeerinud noormees suundus Prahasse loengusse, mis pidi toimuma instituudihoonest pisut eemal Celetná tänaval, kuid võimudele ei ole teada, miks otsustas David siiski suunduda Jan Palachi väljakul asuvasse hoonesse, vahendab Lidovky. Väljaande sõnul olid mehel psühholoogilised probleemid. Politsei kinnitusel postitas mees ühismeediasse sõnumeid, mis viitavad, et ta planeeris veretööd.

Vondrašeki sõnul oli ründaja inspireeritud sel sügisel Venemaal toimunud sarnasest juhtumist, kuid ta ei täpsustanud, millist juhtumit täpselt silmas pidas.

Tudengid tule all

Ühismeedias levivate teadete kohaselt asus osa tudengeid laske kuuldes põgenema hoonest akende kaudu, varjates end tulistaja eest hoone eenduvatele fassaadi osadele toetudes.

Sündmuskohal viibis ka Venemaa opositsiooniline ajakirjanik ja politoloog Sergei Medvedev, kes jagas ühismeedias läbielatut. «Raske uskuda, aga oleme vaikses Prahas tule all. Pidasin ülikoolis loengut, kui majas kostsid lasud, aknad värisesid. Siis kostis palju kisa, eriüksused tungisid auditooriumi ja kontrollisid ruume,» kirjutas Medvedev, kes esialgu varjus tudengitega auditooriumis.

Peagi teatas Medvedev, et neid evakueeriti kõrvalasuvasse Rudolfinumi kontserdimajja, kus politsei asus neid küsitlema. «Meie õpilased on kõik terved, aga trepil oli palju verd, arste, kanderaame,» lisas ta.

Peaminister Petr Fiala teatas, et katkestab tööülesannete täitmise Olomoucis ning naaseb võimalikult kiiresti pealinna.

Tegemist oli rängima tulistamisvahejuhtumiga Tšehhis alates riigi iseseisvumisest 1993. aastal.

Tšehhi president Petr Pavel ütles, et on sellisest vägivallast šokeeritud. Ta avaldas sügavat kaastunnet hukkunute perekondadele ja lähedastele.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et on šokeeritud mõttetust vägivallast, mis põhjustas mitme inimese hukkumise.

BREAKING: Shooting with multiple fatalities at Charles University's Faculty of Arts in Prague pic.twitter.com/Rs0u9RHsXi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles