Praha massimõrvar sai julgustust Venemaalt

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Karli ülikooli õppehoone juures mälestati massitulistamises hukkunuid.
Karli ülikooli õppehoone juures mälestati massitulistamises hukkunuid. Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX

Praha Karli ülikooli filosoofiateaduskonna peahoones neljapäeval 14 inimest tapnud ja vähemalt 25 inimest vigastanud 24-aastane ajalootudeng David Kozak pidas ühismeedias plaanitava veretöö eel päevikut. Muu hulgas selgus, et noormeest ajendasid massimõrva sooritama sarnased kuriteod Venemaal.

Telegrami postitustes viitas Kozak võimalikule massitulistamise korraldamisele ja enesetapule. Maniakaalsetes postitustes vihjas ta detsembri alguses Venemaal Brjanski gümnaasiumis aset leidnud juhtumile, kus 14-aastane Alina Afaskinova tappis jahipüssiga kaks koolikaaslast, vigastas viit ja seejärel tegi enesetapu.

«Ma olen alati tahtnud tappa. Ma uskusin, et minust saab maniakk. Aga kui Ilznaz tulistamise korraldas, mõistsin, et massitapmine on märksa kasulikum kui sarimõrvad,» märkis Kozak postituses, viidates 2021. aasta kevadel Kaasanis koolitulistamise korraldanud 19-aastasele Ilznaz Galjavjevile, kes tappis üheksa inimest. «Nagu ma ütlesin: ootasin, unistasin, soovisin. Aga Alina oli viimaseks tõukeks. Otsekui oleks ta tulnud taevast alla, et mind aidata,» kirjutas Kozak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles