ÜRO ärgitab päästma India ookeanilt 185 rohingjat (1)

Copy
Rohingja põgenike paat Indoneesia Acehi provintsis Sabangis 19. detsembril 2023.
Rohingja põgenike paat Indoneesia Acehi provintsis Sabangis 19. detsembril 2023. Foto: HOTLI SIMANJUNTAK / EPA / SCANPIX

ÜRO ärgitas laupäeval kiiresti päästma 185 inimest, peamiselt naisi ja lapsi, kes viibivad India ookeanis Andamani ja Nicobari saarte lähedal triivival paadil. Umbes 70 pardal viibinuist on lapsed ja 88 naised, teatas pagulasamet UNHCR oma avalduses

«Kardetakse, et vähemalt kümmekond inimest on kriitilises seisundis ja üks juba surnud,» öeldakse.

«Veel mitmed võivad hukkuda paljude rannikuriikide silme all, kui neid õigeaegselt ei päästeta ja ohutus paigas maale ei lubata.»

UNHCRi pressiesindaja Babar Baloch ütles AFP-le, et agentuur pöördub kõigi piirkonna rannikuvõimude poole, et päästa migrante, kes on ilmselt rohingjad.

«See on tõesti meeleheitlik olukord,» ütles ta.

Tuhanded peamiselt moslemitest rohingjad, keda Myanmaris rängalt taga kiusatakse, võtavad igal aastal ette riskantseid merereise Myanmarist ja Bangladeshi põgenikelaagritest, püüdes jõuda Malaisiasse või Indoneesiasse.

UNHCRi andmetel üritas 2022. aastal ohtlikku teekonda Kagu-Aasia riikidesse läbida enam kui 2000 rohingjat.

Ja alates eelmisest aastast on piirkonnas merel hukkunud või teadmata kadunud rohkem kui 570 inimest, sealhulgas rohingja põgenikke.

Kui rääkida praegu triivivatest inimestest, siis rõhutas amet, et «suurem tragöödia on õigeaegse päästmise korral ennetatav».

«Selline olukord rõhutab veel kord, kui oluline on, et kõik piirkonna riigid rakendaksid oma täielikku otsingu- ja päästevõimet, et vältida sellise ulatusega inimkatastroofe.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles