Poola president ähvardas vetostada riigimeedia subsiidiumid (5)

Copy
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS / Scanpix

Poola president Andrzej Duda ütles laupäeval, et paneb veto riigimeedia tarvis eelarveseaduse eelnõus välja pakutud subsiidiumidele.

Tegemist on osaga tülist riigimeedia reformi üle, mis süvendab veelgi vastasseisu endiste valitsevate populistide liitlase Duda ja peaminister Donald Tuski uue Euroopa Liidu meelse valitsuse vahel.

Duda sõnul sisaldab eelnõu kolme miljardi zloti (691 miljoni euro) suurust toetust riigimeediale.

«Sellega ei saa nõustuda, pidades silmas põhiseaduse ja demokraatliku õigusriigi põhimõtete räiget rikkumist. Avalik-õiguslik meedia tuleb kõigepealt usaldusväärselt ja seaduslikult parandada,» ütles ta X-is, endise nimega Twitter.

Duda sõnul esitab lähipäevil oma seaduseelnõu, mis hõlmab muid eelarvekulusid, nagu õpetajate palgatõus, ning palus parlamendil uuesti kokku tulla, et need ettepanekud enne aasta lõppu vastu võtta.

Mõned endise võimupartei Seaduse ja Õiglus (PiS) liikmed kritiseerisid Dudat passiivsuse eest pärast seda, kui peaminister Donald Tuski valitsus otsustas nädala algul riigimeedia juhtkonna vallandada.

See samm ajendas PiS-i seadusandjaid korraldama istumisprotesti riigi ringhäälingu kontorites, millest oli saanud valitsuse hääletoru kaheksa-aastase PiS-i valitsemise ajal, mis lõppes oktoobris toimunud parlamendivalimistega.

Kultuuriministeerium teatas oma avalduses, et riigile kuuluva televisiooni, raadio ja uudisteagentuuri esimehed ja juhatused tagandati eesmärgiga taastada avalik-õigusliku meedia «erapooletus».

Vahetult pärast teadet peatati riikliku uudistekanali TVP tavasaade, eetris oli ainult selle logo.

TVP Info veebisait läks ka võrguühenduseta.

Duda sekkus varem vaidlusse, kutsudes Tuski üles «austama Poola õiguskorda».

Tusk vastas, et tema sammu «eesmärgiks oli taastada õiguskord ja üldine sündsus avalikus elus».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles