KOHALIK VAADE Hispaanlastel võtab kõrgustesse tõusnud oliiviõli hind hinge kinni

Gregorio García Maestro
Copy
Hispaania oliiviõli järele on hoolimata kehvast saagist siiski suur nõudlus. 
Hispaania oliiviõli järele on hoolimata kehvast saagist siiski suur nõudlus. Foto: Gustavo Valiente/ZUMA/Scanpix

Paljude hispaanlaste mobiiltelefonides ringleb meem kaubanduskeskuse letil viskipudeli kõrval seisvast oliiviõlipudelist. Pildi puhul on huvitav mõlema toote hinnasilt ning postituse alla lisatud kommentaar: «Üks euro rohkem ja valmista oma salateid koos viskiga.»

Esimest korda on nii-öelda vedela kulla liitrihind Hispaanias ületanud kümne euro piiri – paljud tarbijad näevad enneolematut olukorda aga otsese rünnakuna pereettevõtluse ja paljuarmastatud Vahemere maade köögi vastu.

Hispaania kaubanduskeskustes on oliiviõli hind tõusnud alates 2020. aasta keskpaigast enneolematutesse kõrgustesse. Meie riik toodab 70 protsenti Euroopa oliiviõlist, kuni 45 protsenti maailma oliiviõlist ning on selle Hispaania kultuuris ja köögis väga iseloomuliku toote üleilmne hinnaseadja. Kõigest sellest hoolimata on oliiviõli hind siin palju kõrgem kui teistes Lääne-Euroopa riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles