KASVAV RÄNDESURVE USA ja Mehhiko piiritüli saavutas haripunkti, Trump hõõrub käsi (1)

Postimees
Copy
Migrandid USA ja Mehhiko piiril, 22. detsembril 2023. a.
Migrandid USA ja Mehhiko piiril, 22. detsembril 2023. a. Foto: Chandan Khanna / AFP / Scanpix

Täna kohtub Mehhiko president López Obrador Washingtonist kohale lennanud delegatsiooniga, et peatada inimeste massiline sissevool USAsse. Kahe riigi piir püsib mitmes punktis suletuna, sest rändesurve USA-le suurenes viimastel kuudel hüppeliselt.

USA ja Mehhiko piiri tabanud rändekriis lööb mõrasid kahe riigi diplomaatilistesse suhetesse, vahendas Hispaania päevaleht El País eile. USAsse saabujate hulk on novembris ja detsembris olnud enneolematu. Ebaseaduslike piiriületajate arv hüppas 31 protsenti ja sundis mõned piiriületuspunktid sulgema. Ainuüksi möödunud nädalal peeti kinni üle 10 000 migrandi, kes olid USAsse sisenenud ebaseaduslikult.

Täna naaberriiki jõudnud delegatsiooni juhi välisminister Antony Blinkeni seljataga on Biden, kes rääkis möödunud nädala neljapäeval probleemist Mehhiko presidendiga ka ise. «President [Joe Biden] ja president López Obrador leppisid kokku, et vaja on kiireid meetmeid, mis võimaldaksid uuesti ühised piiripunktid avada,» seisis Valge Maja ettekandes eesoleva visiidi kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles